Am aflat ce conținut de nitrați are apa pe care o cumpărăm. Află și tu!
Află informațiile pe care le ascund producătorii de ape îmbuteliate și compară rezultatele! E important să verifici conținutul de nitrați al apei pe care o bea familia ta.
În urma testului făcut de echipa SUPER-HRANA.RO, am aflat ce conținut de nitrați au principalele ape îmbuteliate în România:
Borsec, apă plată- 4,02 mg nitrați/litru;
Aqua Carpatica, apă plată- 0,8 mg nitrați/litru;
Bucovina, apă plată- 4,39 mg nitrați/litru;
Dorna, apă plată- 4,18 mg nitrați/litru;
Zizin, apă plată- 5,32 mg nitrați/litru.
Ce sunt nitrații și cum ne afectează starea de sănătate?
Nitrații sunt componente chimice și reprezintă forma naturală a azotului găsit în sol. Din cauza folosirii lor în exces în agricultura, nitrații pot ajunge în pânza freatică și astfel în apa pe care o bem. Insipizi, incolori și inodori, nitrații se găsesc în aproape orice apă îmbuteliată de pe piață.
Buni pentru plante, dar nu pentru oameni, nitrații sunt dăunători în special sănătății bebelușilor și femeilor însărcinate.
Cei mai vulnerabili în fața nitraților sunt nou-născuții, deoarece flora lor microbacteriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta împotriva acestora. Odată ingerați, nitrații sunt transformați în nitriți, mult mai toxici decât nitrații. O cantitate mai mare decât cea permisă poate avea următoarele consecințe: de la probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarie și erupții cutanate până la methemoglobinemie.
“Nitrații pătrund în organism, se transformă în nitriți și blochează hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar în felul acesta se produce o insuficiență de oxigenare a tuturor țesuturilor din organism – în special la nivelul țesutului nervos central, punând în pericol uneori chiar viața copiilor sau ajungând aceștia în servicii de terapie intensivă, necesitând manevre de resuscitare – evident, pentru neutralizarea nițritilor din sânge”, spune Prof. Dr. Marin Burlea,Președinte al Societății Române de Pediatrie.
Cum aflăm câți nitriți are apa pe care o bem?
Știați că și apele cu tradiție conțin nitrați? Probabil că nu, pentru că legislația României nu îi obligă pe producătorii de ape îmbuteliate să menționeze conținutul de nitrați pe etichetă.
Însă, acum, cu ajutorul aplicației AQUA Scanner e simplu să aflați chiar la raft compoziția apei pe care doriți să o cumpărați și să alegeți informat.
Procedura este foarte simplă: descărcați aplicația AQUA SCANNER, scanați eticheta sticlei de apă și apoi comparați compoziția chimică.
Citește și Calculează-ți câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutatea pe care o ai!
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă
Sursa: Aqua Carpatica