Trei metode pentru congelarea porumbului
Congelarea porumbului pentru fiert vă ajută să vă bucurați de gustul acestuia și în miezul iernii. Există mai multe metode de a congela porumbul, dar și câteva secrete pentru ca porumbul zaharat sau de fiert să nu își piardă savoarea.
Trei metode pentru congelarea porumbului:
- Ce este porumbul de fiert
- Metode pentru congelarea porumbului
- Congelarea porumbului știuleți
- Congelarea porumbului fiert
- Congelarea porumbului boabe
Ce este porumbul de fiert
Porumbul de fiert nu este porumbul obișnuit pe care îl vedeți cultivat pe câmp, ci este un porumb numit porumb zaharat sau porumb dulce.
Numai anumite soiuri sau hibrizi de porumb sunt anume făcute pentru a fi fierte. La acest porumb, știuleții de pe boabe sunt mai dulci și, la fiert, au un gust aparte.
Porumbul zaharat – numit şi porumb dulce – este o varietate de porumb, cu un conţinut sporit în zaharuri. Spre deosebire de varietăţile de porumb obişnuit, care sunt recoltate la maturitatea deplină, când bobul este uscat, porumbul zaharat se recoltează când boabele sunt imature şi se consumă la fel ca şi legumele. Deoarece procesul de maturare implică transformarea zahărului în amidon, porumbul zaharat este perisabil, el trebuie consumat fiert, consevat sau congelat înainte ca boabele să se întărească şi să devină amidonoase.
Metode pentru congelarea porumbului
Păstrarea porumbului dulcea la congelator își are metodele și secretele sale. În primul rând trebuie să alegeți metoda care vi se potrivește cel mai bine în funcție de cum veți vrea să consumați porumbul – direct fiert sau în preparate precum salate sau garnituri.
Congelarea porumbului știuleți
Cea mai simplă metodă de congelare a porumbului știulete este când acesta este proaspăt cules. Se iau știuleții de porumb, se veridică să fie toți sănătoși, se curăță ușor de praf și de alte impurități, păstrând însă frunzele știuletelui. Se pun apoi porumbii în pungi de plastic – câte o porție în fiecare pungă – și se așează în congelator. Pentru a-i consuma, se scoate câte o pungă, se scoate porumbul înghețat și se pune direct în oală la fiert, fără a-i dezgheța în prealabil.
Gospodinele cu experiență spun că metoda congelării porumbului direct știulete ajută la păstrarea gustului, iar porumbul poate fi fiert sau copt, după preferințe. Dezavantajul este că porumbul ocupă mai mult loc în congelator.
Congelarea porumbului fiert
Congelarea porumbului fiert se face, așa cum spune și numele metodei, după ce porumbul a fost fiert.
Iată cum se congelează porumbul fiert:
Știuleții de porumb se fierb ca și cum ar urma să fie consumați.
După ce s-au fiert, știuleții se scot din apă, se lasă să se răcească și se curăță bine.
Se tamponează știuleții cu un prosop curat sau cu prosop de hârtie.
Folosind folie alimentară, se înfășoară fiecare știulete în această folie.
Se așează știuleții în congelator
Când se vor consuma, se vor scoate știuleții se vor scoate din congelator și se vor pune în apă clocotită, unde vor mai fierbe timp de 3-4 minute pentru a de dezgheța bine.
Dacă nu doriți să folosiți folie alimentară, porumbul fiert se poate pune în pungi sigilate care se pun apoi în congelator.
Congelarea porumbului boabe
Congelarea porumbului fiert în boabe este cea de-a treia metodă care vă ajută să conservați dulceața porumbului.
Iată cum se păstrează la congelator porumbul dulce boabe:
Porumbul se pune la fiert și se fierbe ca și când ar urma să fie consumat.
Se scot știuleții din oală și se lasă să se răcească atât cât să poată fi desprinse boabele.
Se scot boabele de pe știuleți: se separă câte un rând de boabe, apoi procesul decurge mult mai simplu și mai rapid.
Se porționează boabele și se pun în pungi de plastic bine închise sau cu închidere tip fermoar. Aveți grijă ca pungile să nu se desfacă și să nu curgă lichid.
Pungile cu boabe de porumb de pun în congelator.
Când se va consuma porumbul fiert, se va scoate câte o porție și se adaugă boabele în mâncare fără o decongelare prealabilă.