Cum recunoaștem o roșie tratată cu chimicale să se coacă mai repede!
Cum recunoști o roșie stimulată chimic să se înroșească! Pentru a ieși mai repede pe piață cu producția, mai ales în anii capricioși, unii legumicultori apelează la substanțe chimice interzise care fac, prin efectul lor de stimulare, ca o tomată necoaptă, verde, să devină roșie peste noapte!
Academicianul Victor Lăcătuș a vorbit în cadrul emisiunii ”Grădina Danei”, de la TVR1, despre efectele unui stimulator care acum este interzis pe piața din România, 2,4D, unul dintre erbicidele care au și rol de stimulatori.
”Din nefericire sunt ani atipici. În această situație cultivatorul este obligat într-un fel să se gândească cum să facă să reducă efectul acestei radiații luminoase reduse care afectează plantele în cel mai nevralgic punct, legarea florilor. Legat de tomate, începem să avem avortări în masă, nu de puține ori avortările pot să treacă și de 50% la unele inflorescențe și atunci se apelează la așa numiții regulatori de creștere, biostimulatori. Metoda este practicată în toată lumea, nu numai la noi. Din nefericire avem încă producători, la noi care apelează la unul dintre biostimulatorii cu eficieță foarte ridicată, s enumește 2,4 D. Problema este că este interzis și noi dacă venim cu o serie de elemente legate de aplicarea acestuia, venim tocmai pentru a-i convinge pe cei care mai folosesc și nu e bine, dacă este interzis trebuie să respectăm legea. Cu atât mai mult cu cât 2,4 D este un erbicid. În concentrație foarte redusă, este vorba de 0,01 grame la litru, deci o concentrație foarte mică, el nu mai este erbicid, este biostimulator. Este interzis din cauza neîncrederii pe care o avem și noi și instituțiile care controlează, în producători. Nu avem încredere dacă nu măresc doza, dacă nu respectă modul de aplicare, riscăm să apară efecte toxice pe plante”, a explicat specialistul.
Academician dr. Victor Lăcătuș a dat detalii despre efectele unei utilizări necorespunzătoare asupra sănătății consumatorilor. Totodată a explicat, pe înțelesul tuturor, cum arată fructele pe care s-a aplicat biostimulatorul 2,4 D:
”Consumatorul este interesat de efectele asupra sănătății. În această privință, personal nu am găsit nicio referință cum că între aplicarea produsului 2,4 D ca biostimulator și incidența unor boli cancerigene ar fi o legătură”, spune specialistul.
Cum recunoaștem tomatele care au fost stimulate cu substanța interzisă?
Rămân sepalele florii uscate. ”Primul simptom este că pe fructul verde și chiar maturat, pe plantă, în dreptul codiței se văd sepalele florii uscate. În cazul în care s-a aplicat 2,4 D, acelea rămân, dar trebuie să spunem că niciun producător nu va duce roșia la piață cu sepalele”
Roșia prezintă un moț mai mult sau mai puțin pronunțat, în funcție de soiul sau hibridul cultivat. Atenție! Acesta este prezent în mod natural la anumite varietăți de tomate, dar de cele mai multe ori, el este rezultatul unei stimulări pentur coacere rapidă. ”Sunt și alte manifestări deloc plăcute, cum ar fi roșia cu moț, așa sunt cunoscute, de fapt, este un mucron. Din nefericire s-a stabilit că acest mucron apare în mod deosebit atunci când se aplică 2,4 D, la un anumit soi, soiul se numește Precos, este un soi bulgăresc, foarte ieftin, foarte gustos, foarte timpuriu. Acest Precos face mucronul și dacă stimulezi și dacă nu stimulezi. Dar odată aplicat, mucronul poate fi mai mare. În partea apicală a fructului de regulă se concentrează auxine, un grup de substanțe care stimulează creșterea și dezvoltarea. Odată ce a fost stimulat cu 2,4 D, floarea prinde fructul și fructul crește și evităm o altă manifestare a condițiilor climatice, ca fructul să rămână mic. Faptul că mucronul este mai mare sau mai mic, el poate fi explicat pur și simplu printr-un dezechilibru între substanțele biostimulatoare care favorizează creșterea fructului și condițiile de mediu”
Roșia stimulată poate prezenta diformități. ”Aplicarea acestui biostimulator conduce și la fructe deformate, iar și mai rău, la fructe cu goluri. Unele sunt atât de deformate și goale înăuntru că seamănă cu un gogoșar. ”
De ce este periculoasă coacerea chimică a roșiilor
În afară de faptul că roșiile sunt tari, fără gust și ai sanzația că mănânci carton, în cazul legumelor stimulate chimic există și un risc pentru sănătate. Academicianul Victor Lăcătuș, a lăsat să se înțeleagă că o cantitate foarte mare de substanță folosită poate avea cu adevărat efecte dramatice asupra organismului uman.
”S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoarecei pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit”, spune specialistul dr. Victor Lăcătuș.