În spatele etichetei

Cum recunoști un ou vechi? Învață să faci testul oului plutitor

Ouăle din comerț au o serie de ștampile aplicate care arată din ce lot al producătorului fac parte și care este data expirării. Nu puține au fost cazurile când autoritățile au descoperit la raft ouă ale căror date fuseseră reimprimate după ce fuseseră șterse. Mai exact, au fost identificate magazine care vindeau ouă vechi, expirate, ca și când ar fi fost în termenul de valabilitate.

Din fericire, fiecare ou are o „carte de vizită” care nu poate fi modificată de nici un comerciant avid după profit. Cu alte cuvinte, fiecare vechimea fiecărui ou poate fi testată.

Adrian Răduță
Adrian Răduță

Fiecare ou are la bază o cameră de aer. Odată cu trecerea timpului, respectiva cameră se mărește datorită porozității cojii. Acest fenomen sporește flotabilitatea oului. Așadar, putem să facem un test simplu. Dacă punem un ou într-un vas cu apă și plutește, înseamnă că punga de aer are o dimensiune considerabilă, deci oul este vechi. Dacă se scufundă înseamnă că e proaspăt și poate fi consumat”, a explicat pentru Super-Hrana.ro, medicul veterinar doctorand Adrian Răduță.

De aceea, atunci când unele ouă sunt puse la fiert și plutesc, gustul poate părea ciudat. De fapt, acel gust ascunde o serie de surprize neplăcute, care ne pot pune sănătatea în pericol.

testul oului in apa

Coaja unui ou este permeabilă, deci conținutul se poate contamina, iar conținutul este un mediu bun de dezvoltare a bacteriilor. Pentru a preveni alterarea ouălor ar fi indicat ca acestea să fie ținute în frigider, întrucât bacteriile nu se pot dezvolta în frig sau într-un mediu acid”, a mai explicat medicul veterinar doctorand Adrian Răduță.

Practic, acest test ne poate ajuta să determinăm dacă oul este comestibil sau nu. Camera de aer formată la baza oului orientează această parte spre suprafață, atunci când acesta este scufundat. Chiar dacă oul ajunge pe fundul recipientului, și baza este orientată în sus, acest lucru demonstrează că aerul a început deja să se acumuleze sub coajă, semn că oul este vechi. Dacă acesta ajunge deja să plutească la suprafață, cu baza orientată în sus înseamnă că oul este alterat de-a binelea și cel mai indicat este să fie aruncat la gunoi.