-Inteligență culinară

Cum se păstrează ouăle: cu vârful în sus sau în jos?

Cum trebuie păstrate corect ouăle! Chiar dacă multă lume depozitează ouăle numai în frigider, trebuie precizat faptul că acestea se mențin foarte bine și la temperatura camerei. Puțini știu însă că mult mai importantă decât temperatura la care sunt ținute este poziția în care ouăle sunt depozitate.

Ouăle trebuie ținute cu vârful în jos

După recoltarea de la găini, ouăle pot fi păstrate 20 de zile într-un loc răcoros (maximum 15 °C), fără oscilaţii de temperatură. Abia după acest interval ele trebuie depozitate la 5 °C, la frigider.

În schimb, mult mai importantă decât temperatura pare să fie poziţia în care sunt ţinute ouăle. De aceea, este indicat ca acestea să fie așezate cu vârful în jos. Astfel, camera de aer de la baza oului nu va presa asupra gălbenuşului, care se va conserva intact şi mai multă vreme.

Ouăle nu trebuie ținute pe ușa frigiderului

Ouăle pot fi păstrate atât la temperatura camerei, cât și în frigider. De altfel, oul începe să se degradeze treptat după ce a fost ouat. Încet, încet, apa se evaporă prin coajă, albușul devine din ce în ce mai puțin ferm, iar membrana care înconjoară gălbenușul se sparge mai ușor.

Dacă optați să țineți ouăle la frigider, ideal ar fi să le pastrați în interiorul frigiderului și nu pe ușă pentru că ouăle au nevoie de o temperatură constantă, iar aceea se află pe rafturile de la mijlocul frigiderului.