Dr. Simona Tivadar: Aș vrea să se șteargă din DEX verbele ”a ciuguli” și ”a ronțăi”. Aceste obiceiuri românești sunt…
Cu o bucătărie bogată, un program haotic și prea puțină educație alimentară, românii cad pradă unor obiceiuri periculoase, explică dr. Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriției și boli metabolice.
Invitată în cadrul emisiunii Super-Hrana de la România TV, dr. Simona Tivadar ne-a declarat că ne multe ori, noi, românii, nu mâncăm nimic toată ziua și apoi, ajunși seara acasă, ne îndopăm pentru a recupera! De departe, însă, cea mai mare capcană în care cădem este cea a ronțăielii și ciugulelii, două cuvinte parcă anume create pentru a descrie cele mai grave greșeli pe care le comitem în alimentație.
”Ce înseamnă românul tipic? Eu aș spune că în acest moment, există clar difrențe între rural și urban. Ce face greșit românul de la oraș? În general nu mănâncă dimineața, ciugulește ceva la prânz și aici dăm de două verbe pe care eu aș vrea să le desființez, să se șteargă din Dex dacă se poate și din vocabularul nostru românesc- ”a ciuguli” și ”a ronțăi”. Se mănâncă cantități impresionante și caloric și cantitativ sub această denumire de ronțăială. Aceste obiceiuri de a băga în gură ceva, nu îți satisfac foamea, ci au legătură cu o stare a noastră psihică și sunt pur și simplu un obicei prost. Din punct de vedere metabolic, sunt extrem de greșite aceste obiceiuri, pentru că se înmulțesc celulele grase”, a delcarat pentru Super-Hrana doctorul Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Cei mai mulți ditnre noi ne regăsim în descrierea dr. Tivadar legată de o permanentă și falsă dorință de a slăbi care ne determină să renunțăm la miul dejun și la prânz, optând pentru a avea o singură masă copioasă. Exact acest obicei ne îngrașă, explică medicul.
”Când mâncăm românește, în general suntem foarte flămânzi mare parte a vieții noastre și pe urmă ne recompensăm cu ospățuri: cam asta face omul de la oraș. Pleacă nemâncat de acasă, încearcă să mănânce cât mai puțin în cursul zilei și seara recompensează tot ce nu a mâncat toată ziua. (…) Această pendulare continuă între foame și ospăț este, dacă vreți, piatra de temelie, felul fundamental în care noi am supraviețuit situațiilor îndelungate de foamete de-a lungul istoriei. Suntem rezultatul unei evoluții, în jur de 2 milioane de ani, se estimează în acest moment”, a explicat dr. Simona Tivadar.
Omul din peșteră este egalul omului modern
Chiar dacă avem impresia că am evoluat, medicul Simona Tivadar este de părere că obiceiurile alimentare pe care le-am dobândit nu fac altceva decât să ne apropiem cât mai mult, din punct de vedere al alimentației, de omul preistoric.
”Omul acela din peșteră care întâmpina lungi perioade de foamete, alături de scurte perioade de abundență, când vâna ceva și toată lumea se sătura este egal cu omul modern care nu mănâncă dimineața, nu mănâncă mare lucru la prânz și în schimb se îndoapă seara. Asta este felul de a te îngrășa și de a supraviețui, pentru că noi ne-am selectat de fapt. Cei care se îngrășau repede când era ceva de mâncare și nu slăbeau mai deloc supraviețuiau și noi suntem urmașii acelor supraviețuitori. Suntem aceiași care ne vom îngrășa foarte ușor și nu vom slăbi când ne vom impune restricții”, ne-a spus medicul primar specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Omul de la sat mănâncă tot de la supermarket
Dezvoltarea comerțului a dus la apariția supermarketurilor chiar și în zonele rurale, o sursă importantă de hrană și pentru românii de la țară care au renunțat la carnea și legumele obținute în propria gospodărie, în detrimentul conservelor pe care le achiziționează din marile magazine.
”Omul de la sat a părăsit modalitatea tradițională de a mânca, adică multă mâncare gătită în casă și a devenit consumatorul principal de ”prostii” de supermarket, tot felul de semipreparate, de sucuri de plastic, mâncare ieftină și extrem de proastă ca și conținut de nutrienți. Ceea ce lor li se pare un lux, această abundență, românul acela care cumpără, care își umple coșul să dea pe dinafară. De fapt tot ce e acolo valorează cât o cutie de icre negre, și financiar, și în ceea ce privește conținutul de nutrienți, însă sigur că o să-i aducă 20 de kilograme în plus”, a explicat medicul Simona Tivadar.
Organismul funcționează cu glucoză și oxigen
Organismul tău este o mașinărie care funcționează cu glucoză și oxigen și așa cum trebuie să respiri în permanență pentru a rămâne în viață, tot așa trebuie să mănânci atunci când trebuie pentru a te asigura că, organismul tău beneficiază de toți nutrienții.
”Suntem niște mașinării care funcționează cu glucoză și oxigen. V-ați propus vreodată să începeți să respirați începând cu ora 2? În schimb mulți oameni își propun să mănânce sau mănâncă la prânz ceva. Realitatea este că așa cum nu putem supraviețui de la 8-14:00 fără oxigen, nu putem supraviețui nici fără glucoză. Trebuie să mâncăm înainte de a consuma pentru că nu putem funcționa pe datorie”, a declarat pentru Super-Hrana Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.