Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiTradițional

Dulceața de topinambur, desertul care poate fi savurat și de diabetici datorită conținutului de inulină

Topinamburul este denumirea știintifică a ceea ce oamenii din popor numeau ”nap porcesc” sau ”cartoful săracului”. În România această plantă este întâlnită mai mult în floara spontantă, decât ca plantă cultivată, deși astăzi sunt câțiva fermierii care cultivă pe suprafețe restrânse acest tubercul. În general, în tradiția românească, topinamburul este pus la murat și consumat ca orice altă murătură. Mai rar, acesta este ingredient într-o dulceață foarte bună cu efecte pozitive pentru sănătate.

Puțini știu însă că există o rețetă veche de peste 100 de ani în care se adaugă doar topinambur și sirop concentrat de măr, 100% natural,  fără zahăr sau conservanți artificiali. Astfel, se  obține o dulceață foarte sănătoasă și cu efecte benefice.

Dulceața se găsește în magazinele de specialitate și este produsă, de mai bine de 4 ani, de compania Sonimpex Topoloveni, patronată de Bibiana Stanciulov.

12085249_1055209881196143_10723553_o

 

„Refuzăm în această nebunie specifică secolului 21 să ne aplecăm asupra pământului. Pământul ne oferă tot ce avem nevoie. Pornind de la această premisă am ajuns la această plantă extraordinar de sănătoasă. Topinamburul este napul românesc, dar pentru că această plantă nu are aceași denumire în toate regiunile României, am ales să folosim denumirea cea mai cunoscută”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Bibiana Stanciulov.

Napul, sursă bogată de inulină naturală

În tradiția poporului român este binecunoscut faptul că, românii adăugau napi în hrana oferită porcilor crescuți în bătătură, neștiind că de fapt irosesc o resursă extraordinar de sănătoasă și care îi ajută să lupte eficient împotriva instalării diabetului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Așa arată planta și tuberculul de topinambur

Tobinambur1

”Topinamburul îl cumpărăm de la un producător român, din comuna Românași, județul Sălaj. Napul este atât de special, pentru că el conține, alături de anghinară, inulină. Atenție, a nu se confunda cu insulina! Inulina este acel fructant, care obligă pancreasul să funcționeze la parametri normali și acesta este motivul pentru care cei care consumă dulceață de topinambur sau consuma napi pur și simplu nu sunt predispuși atât de mult la apariția diabetului”, ne-a spus proprietara brand-ului Topoloveni.

Dulceața se face din napi și sirop concentrat de măr 100% natural

Duceața de topinambur a intrat în portofoliul companiei Sonimpex Topoloveni în urmă cu patru ani. ”Rețeta pe care o folosim pentru a obține dulceața de topinambur este simplă. Luăm napii și îi curățăm de toate impuritățile cu peria. Topinamburul se aseamănă cu cartoful, are foarte multe protuberanțe. După ce l-am curățat foarte bine, napul se taie în bucățele și este fiert în siropul natural de măr. Folosim 70 grame de napi și 30 grame de sirop de măr, pentru a obține 100 grame de duceață. Respectând această rețetă, rezultă o dulceață „medicament”, cu gust foarte plăcut și ușor de administrat, inclusiv copiilor”, ne-a vorbit Bibiana.

Studii efectuate la Institutul de Bioresurse Alimentare

Pentru că și-a dorit încă de la început să fie cât mai cinstită cu clienții săi, Bibiana Stanciulov a efectuat câteva analize asupra dulceții de topinambur pentru a-i demonstra calitățile curative. „Știam cât de benefic este pentru organism consumul de napi, dar m-am gândit că ar fi bine să efectuăm câteva teste și analize și asupra produsului finit, în acest sens am apelat la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București care ne-a confirmat faptul că dulceața de topinambru este de fapt un produs alimentar bogat în fibre solubile și insolubile și cu un conținut foarte ridicat de inulină”, ne-a explicat directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni.

Are o încărcătură glicemică scăzută

Datorită faptului că dulceața de topinambur nu conține zahăr, ci este îndulcită doar de siropul concentrat de măr 100% natural, încărcătura glicemică a dulceții este foarte scăzută. „Produsul prezintă o cantitate considerabilă de fibre alimentare, atât insolubile (10,1%), cât și solubile (7,7%). Fibra solubilă este reprezentată în special de inulină, considerată ingredient alimentar funcțional, deoarece poate modifica procesele fiziologice și biochimice din organismul uman, având rol preventiv în apariția unor boli și conducând la o stare de sănătate îmbunătățită. Inulina are rol de agent bifidogenetic, care stimulează sistemul imunitar al organismului, scade nivelul de bacterii patogene în intestin, combate constipația, scade riscul osteoporozei prin creșterea absorbției mineralelor (în special a calciul), reduce riscul aterosclerozei prin scăderea sintezei trigliceridelor și a acizilor grași în ficat și reducerea nivelului acestora în ser, reduce absorbția de zahăr din sânge – prevenind sindromul metabolic și diabetul zaharat. Din analizele chimice efectuate, cantitatea de zaharuri din produs a fost de 61,4%, încărcătura glicemică pentru o porție de 20g dulceață de topinambur este de 6, ceea ce reprezintă o încărcătură glicemică scăzută”, au afirmat specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București, despre dulceața de topinambur ”Topoloveana”.