Bio și organicInteligență culinarăNou pe piațăVegetarian și vegan

Fructul de baobab, un nou super-aliment?

Mai bogat în vitamina C decât portocala, cu mai mult calciu decât laptele, bogat în fitosteroli, betacaroten și flavonoide, este sau nu fructul de baobab, cel mai nou super-aliment?

Argumente PRO – reglează tranzitul, reduce colesterolul și menține sănătatea inimii

Extrem de bogată în vitamina C – în medie 300mg la 100 de grame de fruct, față de 40mg  la 100 de grame de portocală- pudra de baobab mai conține surse importante de betacaroten (pro-vitamina A) și flavonoide, fiind recunoscută ca un puternic protector cardiovascular. Foarte utilă este și cantitatea de fibre conținută, în special fructo-oligozaharide, denumite și fibre prebiotice, care ne pot ajuta în reglarea tranzitului.

Datorită bogăției sale în fitosteroli (compuși naturali din plante), pudra de baobab are efecte anti-inflamatorii, analgezice și antipiretice. Totodată, tot acești fitosteroli ajută și la reducerea colesterolului “rău” din sânge și a trigliceridelor.

Argumente CONTRA- cantitate ridicată de zaharuri și aport de minerale incert

Se susține faptul că fructul de baobab are de două ori mai mult calciu decât lactatele. În acest sens, părerile sunt împărțite deoarece nu se cunoaște cu exactitate coeficientul de absorbție al acestuia și știm deja că nu tot calciul consumat este şi absorbit. Oamenii absorb aproximativ 30% din calciul consumat, dar acest procent depinde de tipul de alimente consumate, de starea de sănătate a consumatorului, de vârsta acestuia şi de alţi factori.

Dacă se realizează un calcul simplu: la 10 grame de pudră de baobab consumată, se susține că aportul de calciu este în medie 30 mg, pe când la un consum de 100 g iaurt, vom avea, în medie, un aport de 120 mg calciu.

La fel și în cazul fierului, la 100 g de pudră de baobab, aportul de fier ar fi 2mg, iar la 100g de ficat de vită aportul de fier este între 8-10 mg.

Un punct în minus îl primește și pentru cantitatea ridicată de zaharuri: între 17-28 mg/ 100 g pudră de baobab.

Cum se consumă pudra de baobab

E bine să începeți cu 1/4 de linguriță, apoi să creșteți doza progresiv până la 1/2 linguriță sau chiar mai mult. Pentru rezultate optime se recomandă o doză zilnică între 2-4 grame. Puteți adăuga pudra de baobab în limonadă, în apă și ceaiuri, în sucuri  naturale de fructe și smoothie-uri.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă