Cum se face un grătar perfect! Sfatul nutriționistului pentru a frige carnea cât mai sănătos!
Grătarul perfect se obține atunci când carnea friptă este și gustoasă, și sănătoasă. Un deziderat dificil de obținut și pentru care trebuie să aveți în vedere mai multe recomandări oferite de Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție. Aceasta atrage atenția că este nocivă prepararea cărnii ”în flacără”, astfel că se recomandă folosirea unui grătar pe disc sau plită.
Ce mâncăm în dimineața zilei de grătar
Specialistul în nutriție, Lygia Alexandrescu, a vorbit, pentru kfetele.ro, despre grătarul perfect și metoda prin care o ieșire la iarbă verde se poate transforma într-o experiență culinară de neuitat care să nu își aducă aportul la distrugerea siluetei.
”Din punctul de vedere al compoziției prânzului la grătar, se mănâncă multă carne. Dar, în dimineața în care mergem la grătar putem avea un mic dejun mai bazic, fără proteine atât de multe, un pic mai ușor, un mic dejun cu cereale, cu fructe, cu kefir, în așa fel încât avalanșa de proteine de la prânz să fie singulară”, spune Alexandrescu.
Cum trebuie să fie carnea de grătar
Grătarul perfect este condiționat de calitatea, dar mai ales de prospețimea cărnii. ”Trebuie să punem carne proaspătă, să nu o marinăm prea mult, să nu aibă multă sare. Și trebuie gătită repede, să nu ajungă la limita de perisabilitate”, explică nutriționista.
Prepararea unui grătar sănătos
O problemă este și a flăcării, iar marea problemă este acea parte negricioasă a cărnii, iar aceea are substanțe toxice. ”Nu e bine să preparăm carnea pe flacără directă, ideal este să avem un disc sau ceva care să protejeze carnea de flăcări și fum”, spune Lygia Alexandrescu.
Garnitura sănătoasă pentru grătar: salata
În plus, specialistul recomandă asocierea cărnii cu salata: ”Avem roșii, putem pune ciuperci pe grătar, sunt dovlecei, sunt o grămadă de legume care se pot face pe grătar, tot pe discul cu pricina, pe un colțișor trebuie gătite și ele. Iar dacă nu vrem să consumăm pâine, avem varianta cartofului nou care poate fi pus și el, feliuțe, pe acel disc. Dar niciodată pe folie de aluminiu!”.
Lygia Alexandrescu este de părere că alimentația viitorului se bazează pe dieta ecologică, iar soluția stă în alimentele consumate. Totodată, recomandă consumul legumelor și alimentelor de sezon și întoarcerea la mâncarea tradițională.
”Uităm de relația dintre ADN-ul nostru și alimentație. Iar asta este chiar secretul unei alimentații sănătoase. În viitor se vor face teste care ne vor spune ce și la ce oră chiar trebuie să mâncăm, ce alimente ne cere, de fapt, corpul”, mai spune cunoscutul expert în nutriție.