Nou pe piață

Isteria laptelui crud se îndreaptă spre România. Cu ce riscuri?

O nouă tendință a consumatorilor pune plăcerea gustului înaintea siguranței alimentare. Tot mai numeroși sunt cei care preferă laptele crud, direct din fermă, în detrimentul produsului pasteurizat pe care îl găsesc în magazine.

Când iei o gură de lapte crud pentru prima dată sunt șanse mari să nu îți dai seama ce bei pentru că gustul este mult diferit de ceea ce cumperi la sticlă sau la cutie din hipermarket. Fascinația alimentului merge însă mai departe: gustul se schimbă de la vară la iarnă, de la vacă la vacă pentru că locul unde a păscut sau hrana ce s-a dat animalului se regăsește cu aromă pronunțată în produsul finit, cel muls.

Diferența majoră între ceea ce cumperi direct de la fermă și ce iei din hipermarket este pasteurizarea, ceea ce înseamnă că laptele crud nu a fost supus nici unui proces termic sau de omogenizare care, în principal, omoară bacterii periculoase, precum E coli.

Pasteurizarea laptelui este un proces consacrat încă de la finele secolului XIX și este un mod eficient de a prelungi valabilitatea laptelui și de a elimina riscul la consum, un risc reprezentat mai ales de microorganismele prezente în laptele crud.

milk-supermarket-large

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de americani și, mai nou, de europeni – în special britanici, sunt dispuși să își riște sănătatea pentru un gust mai bun al laptelui în starea lui naturală. S-a ajuns astfel ca Agenția de Norme Alimentare din Marea Britanie să permită anumitor ferme înregistrate să comercializeze laptele crud, cu condiția ca riscurile să fie expuse clienților și riscurile.

Astfel, Linda Wright din Devon, cea care conduce Barton Farm, este mulțumită de numărul mare al celor care cumpără lapte crud de la ea. În plus, produce brânză și smântână tot din lapte nepasteurizat și mărturisește că toți cei care cumpără de la ea sunt foarte mulțumiți. ”Sunt produse mai ușor de digerat și multă lume apreciază că ajută la creșterea imunității naturale, la astm și la tratarea eczemelor”, spune Linda Wright, citată de The Telegraph.

lapte crudCu toate acestea, Burton Farm a trecut prin multe până să ajungă să fie cunoscută ca o afacere care promovează laptele crud. În 2014, ferma a fost închisă timp de șase luni când doi copii din oraș au suferit toxiinfecții alimentare după ce ar fi băut lapte crud. Ulterior, însă, analizele au arătat că laptele de la ferma Burton nu avea bacterii periculoase.

Un alt exemplu de afacere cu lapte crud este condusă de Stephen Hook, care deține Hook&Son în East Sussex. Englezul crede că ar trebui făcută o mai bună informare atât privind beneficiile consumului de astfel de lactate, cât și în privința riscurilor care, crede el, sunt mult exagerate și au mai mult legătură cu faptul că pasteurizarea permite produselor să stea mai mult timp la raft.

”Se vorbește tot mai mult despre intoleranța la lactoză, dar puțină lume specifică și că este vorba despre intoleranță la lactoză pasteurizată”, apreciază Hook.

El recunoaște, însă, că are mari probleme în promovarea laptelui crud: ”Câteodată, când stau și vând în Londra, ofer oamenilor să guste și sunt acuzat că împrăștii boli”.

Ce părere aveți? Vi se pare sigur laptele crud, direct din fermă?