AutenticSpecial

Magiunul de prune Topoloveni sărbătoreşte 5 ani cu Indicaţie Geografică Protejată

“Astăzi, 7 aprilie 2011, am semnat decizia de înregistrare, şi deci de protecţie pe întreg teritoriul UE a primului produs cu Indicaţie Geografică Europeană din România: Magiunul de prune Topoloveni”, anunţa în 2011, comisarul European pentru Agricultură, Domnul Dacian Cioloş.

Sonimpex Topoloveni este societatea care a reuşit să scoată din anonimat dulcele sănătos, cu o reţetă autentică, unică şi tradiţională din anul 1914. ”Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producătorului . Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentară din România, care a reprezentat ţara noastră pe harta gastronomică a Uniunii Europene cu un aliment funcţional de o mare calitate. Ne-am înscris, astfel, între cele 1.400 produse tradiţionale europene care se certificau conform unei scheme de calitate”, declară Bibiana Dolores Stanciulov, directorul general al producătorului de magiun recunoscut în UE.

856954_1088213567866379_2440615960058382990_o

Notorietatea şi intensa promovare a producătorului au atras încălcarea drepturilor de proprietate industrială la toate nivelurile lanţului de distribuţie. ”Acum, la cinci ani de la obţinerea Indicatiei Geografice Protejate, suntem obligaţi să ne apărăm drepturile, investiţia şi tradiţionalul Magiun de prune Topoloveni, în Justiţie, deoarece am surprins autorităţile statului cu o schemă de calitate pe care nu au ştiut /vrut / putut să o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare”, explică Bibiana Stanciulov.

Cu toate acestea, Sonimpex Topoloveni a continuat eforturile de promovare pe plan internaţional, accesând două programe pe fonduri europene, cu o valoare totală de 2 milioane de euro, din care 20% reprezintă investiţia producătorului român. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe pieţele din Norvegia, Elveţia, Rusia, Orientul Mijlociu şi America de Nord. Fondurile europene au fost implementate de societatea Economotechniki Greece pentru că România nu mai avea un alt produs certificat european cu care să se asocieze şi să promoveze tradiţia gastronomică românească pe pieţele terţe ale Uniunii Europene. ”Suntem bucuroși că Salamul de Sibiu și Telemeaua de Ibănești au reușit anul acesta să obțină Indicația Geografică Protejată, respectiv Denumirea de Origine Protejată și ii felicităm pe producătorii români care au reușit să impună la nivel european alte produse alimentare din România”, vorbește producătorul argeșean de produsele care îi calcă pe urme.

11090955_913758901978514_2035196611373860169_o

Recunoaşterea internaţională a Magiunului din prune Topoloveni a fost completată și prin obținerea a Două stele de aur Michelin, din maximum Trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste în Marea Britanie şi calitatea de Furnizor al Casei Regale a României. Mai mult, calităţile excepţionale ale Magiunului de prune Topoloveni i-au adus numeroase alte recunoaşteri- certificat Kasrut, certificat Halal, dar şi o recomandare din partea Institutului Naţional de Diabet N.C Paulescu prin care se arată că “magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectând indicaţiile medicului curant”.

5 ani igp

”Misiunea, viziunea şi valorile noastre, ale Sonimpex Topoloveni, sunt sănătatea consumatorului , păstrarea calităţii gustului, menţinerea noastră ca popor, nu populaţie, prin orice fapte care atestă continuitatea existenţei noastre pe aceste meleaguri. Gastronomia, ca parte a culturii , este reprezentativă în acest sens. Din respect pentru tradiţia gastronomică românească am inovat în permanenţă pentru a oferi consumatorilor noştri doar alimente funcţionale, necesare îmbunătăţirii calităţii vieţii. Din anul 2010 procesăm gama Topoloveana de dulceţuri din fructe, legume şi petale din flori, zacuşti de legume şi bulion de roşii. Gama de dulceţuri Topoloveana se realizează conform unui Brevet de Invenţii prin care am eliminat zahărul adăugat şi conţine produse 100% naturale, doar din ingrediente proaspete româneşti şi fără ingrediente chimice de orice tip. Dulceţurile Topoloveana s-au bucurat de recunoaşterea internaţională a calităţii la Monde Selection, fiind premiate cu medalii de argint şi bronz. Am fost singurii producători premiaţi din industria alimentară românească”, spune directorul general al Sonimpex Topoloveni.

Felicitări producătorului român!