-Legislație

Ce măsuri trebuie să ia magazinele pentru a preveni infecțiile cu noul coronavirus

Foto: Claudio Furlan - LaPresse

Măsuri obligatorii pe care trebuie să le respecte toate unitățile de alimentație din țară, în special magazinele! Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a luat ieri, luni – 9 martie, mai multe decizii pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus, una dintre acestea făcând referire în mod clar la toate supermarketurile și magazinele din țară.

Astfel, potrivit unei hotărâri luate, ieri, luni – 9 martie, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus, ”unitățile de alimentație publică au obligația de a lua măsuri pentru asigurarea: dezinfecției frecvente a suprafețelor, în special în zona caselor de marcat, precum și în alte locuri (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi, etc.), instituirii măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spații comerciale”.

În hotărâre se precizează clar faptul că trebuie să respecte aceste măsuri toate unitățile de alimentație publică: hyper-market, super-market, market, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi, etc.

De altfel, și ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela a atras atenția că magazinele și supermarketurile au obligația în această perioadă să dezinfecteze cărucioarele și să facă în așa fel încât să evite coziele de la casele de marcat.

”Supermarketurile, magazinele au obligația de a dezinfecta des cărucioare, suprafețe, clanțe și de a lua măsuri pentru evitarea aglomerației, mai ales la casele de marcat”, a spus Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

La acest moment, România are 17 cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus COVID-19.