-Ce și cum cumpărăm

Medic nutriționist: ce și cât mâncăm pentru a ne proteja imunitatea în pandemie!

La început de iarnă și în plină pandemie de COVID-19 alimentația este punctul forte pentru a ne păstra sănătoși. În general, se pune accent pe întărirea imunității, pe mesele sănătoase și regulate și pe distribuirea corectă a acestora, cât timp foarte mare parte din populație lucrează de acasă.

Dacă unele persoane uită să mănânce petrecând ore în fața calculatorului, alții și-au făcut stocuri și riscă să mănânce mai mult decât este cazul. Într-un interviu la televiziunea Digi24, doctorul Nicolae Hâncu, medic primar nutriționist recomandă câteva alimente de bază, dar consumate în general neprocesate și cu moderație.

”Alimentele, dacă ne referim la cereale trebuie să fie integrale, mă refer la cele nerafinate, mă refer la uleiuri, să fie neprocesate, să nu consumăm mezeluri când vine vorba de carne și cât se poate să fie fermentate, mai ales brânză, murăturile în saramură. Alimentele trebuie să fie sigure, decontaminarea trebuie să fie o regulă absolută. Recomandăm preparatele de zeolit, care s-au dovedit a fi foarte eficiente. Alimentele acestea trebuie să fie proaspete, trebuie să fie de sezon, trebuie să fie, cât se poate, de producție locală”, a spus dr. Nicolae Hâncu.

Totodată, medicul primar nutriționist recomandă mesele regulate, fără excese, pentru că orice plus de greutate poate crea o slăbire a imunității.

”Să avem 3 mese pe zi, mâncarea să fie mâncată și nu băută, asta apropo de faimoasele sucuri, fresh-uri. Să modernizăm și să adaptăm meniurile. Gastronomia trebuie să fie modernă și toată lumea știe la ce ne referim, dar poate fi adaptat tipul de mâncare, la cea vegetală, la vârstă, la profesie și la activitatea fizică. (…) Nu trebuie să sărim peste mese, fiecare masă sărită o vom plăti din greu la următoarele și se produce un dezechilibru energetic în ziua respectivă și poate chiar în ziua care urmează. Cei care stau acasă și lucrează de acasă nu sar peste mese, ci din contră, își adaugă în loc de trei gustări pe zi opționale, se transformă în 3-4 gustări aproape regulate consumate. Din acest motiv recomandăm din toată inima să se facă în fiecare dimineață o cântărire în condiții identice pentru că fiecare plus de greutate și mai ales dacă se repetă și în ziua a doua și a treia, înseamnă plus de grăsime, plusul de grăsime înseamnă o scădere a imunității. Este un mesaj la care țin foarte mult, iar ca să prevenim acest lucru chiar în condiții dificile de toamnă, de iarnă, condiții în care ieșirea din casă este oarecum limitată, să ne mișcăm, să fim moderați în consumul de alcool, prohibiție totală pentru fumat.”, a mai  adăugat specialistul nutriționist Nicolae Hâncu.