AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniSpecialTradițional

Murături în saramură sau în oțet. Unele au efect precum iaurtul, celelalte ne scapă de bacterii! Care e cea mai sănătoasă rețetă?

„Războiul murăturilor” capătă noi forme. Dacă de ani buni există două tabere care își susțin preferințele invocând gustul, mai nou, argumentele sunt de ordin medical. Se pare că fiecare rețetă de murături, fie că e vorba de cele puse la saramură sau în oțet are o serie de calități. Cine ar fi crezut că murăturile în saramură, asemeni iaurtului, ajută digestia și tranzitul, iar cele în oțet sunt antibacteriene!

Murăturile au devenit din alimente de sezon, adevărate remedii pentru sănătate. Cosmin Olteanu, legumicultor și producător de murături din Săftica, județul Ilfov a explicat pentru Super-Hrana.ro care sunt calitățile specifice fiecărei rețete.

10696225_646447555468142_6596601717254504422_n

 

Murăturile în saramură sunt alimente funcționale probiotice

Prin murare se păstrează substanțele valoroase din legumele supuse acestui proces natural de conservare. În procesul natural de fermentație, microflora existentă pe legume și fructe transformă glucidele din acestea în nenumărate substanțe biologic-active benefice: vitaminele B1, B2, A și acidul lactic. Sub influența microflorei de fermentație acestea capătă valoare nutrițională deosebită, devenind practic alimente funcționale probiotice, precum iaurtul.
”Saramura se face doar din apă și sare, iar la cele în oțet folosim apă, oțet și sare. Preferințele în materie de murături sunt împărțite in primul rând pentru faptul că anumiți clienți tolerează mai bine sare decât oțetul sau invers”, a detaliat pentru Super-Hrana.ro Cosmin Olteanu, legumicultor și producător de murături în saramură sau oțet.

Legumele conservate în oțet au o valoare nutrițională mai slabă

Murăturile din saramură se deosebesc substanțial de cele conservate în oțet. Legumele în saramură păstrează mare parte din vitaminele și nutrienții esențiali din legume, în timp ce legumele conservate în oțet au o valore nutrițională mai slabă.
”Murăturile cu saramură sunt benefice în lupta împotriva microbilor intestinali. De asemenea, murăturile în saramura ajută sistemul digestiv și aduc un aport de bacterii bune în intestine. Consumând în mod frecvent murături vom avea mai puține probleme cu pielea, cu astmul și cu anumite disfuncții ale sistemului imunitar. Murăturile în oțet ajută la remineralizarea oaselor și luptă împotriva infectiilor. Oțetul este antibactericid și antifungicid și ajută la inhibarea dezvoltării bacteriei E.coli”, ne-a vorbit tânărul legumicultor.

 

527447_298650966914471_125602875_n

 

Materia primă face diferența

Diferențele între murăturile produse de Cosmin și cele din comerț sunt vizibile cu ochiul liber. ”Materia primă pe care o folosim la producerea murăturilor este produsă de noi, de la stadiu de sămânță, până la stadiu de fruct. Referitor la materia primă, avem mai multe atuuri în fața celor din comerț: prospețimea, legumele sunt proaspăt culese în momentul în care se transformă în murături”, ne-a spus Cosmin.

Rețete 100% românești culese din toată țara

Legumele nu sunt puse la murat la întâmplare, totul se face după niște rețete bine puse la punct și care au fost culese de la gospodarii din toată țara. ”Rețetele pe care noi le folosim la obținerea murăturilor sunt 100% românești și le-am cules de-a lungul timpului de pe întreg teritoriul țării. Din toate rețetele pe care le-am cules, am ales câteva care le-am considerat mai interesante. De exemplu am o rețetă din zona Ardealului, castraveți murați în saramură cu tarhon, în loc de mărar. Pot spune că fiecare borcan de murături ce iese din mâinile noastre are povestea lui”, a adăugat ilfoveanul.
557858_298648960248005_1683854326_n

 

 

Murăturile trebuie să fie ferme și gustoase

La prima vedere diferențierea între murăturile din comerț vândute la vrac și cele făcute cu trudă de gospodarul român, se face foarte greu, însă ilfoveanul susține că, dacă ești atent la câteva aspecte îți dai seama singur dacă ce cumperi este o murătură făcută după o rețetă tradițională sau nu. ”Primul lucru care ar trebui să ne dea de bănuit este fermitate. O murătură de calitate rămâne fermă, pe când o murătură din comerț este încrețită și moale. Culoarea murăturilor trebuie să fie specifică legumei, nu trebuie să aibă o culoare ștearsă. În momentul în care guști o murătură, principalele note care trebuie să îți rămână pe papilele gustative sunt ale legumei, nu trebuie să simți prima dată oțetul sau saramura, cum se întâmplă de obicei la legumele de solar care sunt apoi murate”, ne-a explicat Cosmin.

Murăturile trebuie cosumate cu moderație

Chiar dacă au numeroase beneficii, murăturile trebuie consumate cu prudență. Cei care suferă de migrene puternice trebuie să consume murături în cantități mici. De asemenea, din cauza conținutului ridicat de sare, persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să renunțe la murături. Consumul de murături este contraindicat și celor cu afecțiuni renale, gastrice și hepatice.
Dacă nu aveți astfel de probleme medicale și doriți să savurați murături în saramură sau oțet, făcute după rețete tradiționale, le puteți comanda direct de pe pagina de Facebook a producătorului, Murături Tradiționale Românești.

 

602630_298648470248054_1595030202_n

 

”Murăturile conțin aminoacizi esențiali și multe minerale, de aceea întăresc sistemul imunitar, măresc apetitul și stimulează flora intestinală. Murăturile ajută la stimularea digestiei. Recomandăm tuturor să consume murături tradiționale, puse chiar de ei sau cumpărate de la cei care se ocupă de asta, în primul rând pentru că sunt gustoase, sănătoase și nu conțin aditivi sau conservați alimentari. Chiar dacă cel mai adesea românii consumă murături în asociere cu carnea de porc, acestea sunt foarte bune și recomandate în perioada de post, pentru că asigură aportul de vitamine și minerale de care organismul are nevoie”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cosmin Olteanu, legumicultorul din localitatea Săftica, județul Ilfov.