Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniNou pe piață

Noutăţi de la GoodWine 2015: Castel Vlădoianu, cea mai nordică Fetească Neagră românească

La Târgul Internaţional de Vinuri GoodWine 2015, care a avut loc între 20 şi 22 noiembrie la Romexpo, echipa Super-Hrana.ro a degustat, chiar înaintea lansării pe piaţă, Feteasca Neagră Castel Vlădoianu 2013 de la Casa de Vinuri Cotnari.

Casa de Vinuri Cotnari sau Cotnari SA?

Casa de vinuri Cotnari (CVC) este crama premium a producătorului Cotnari, o cramă mică dar cu ambiţii mari. Compania este tânără, atât la propriu cât şi la figurat, ea fiind fondată, cu doar câţiva ani în urmă, de fiii acţionarilor de la Cotnari SA. Toate premizele sunt favorabile noii investiţii: 400 de hectare de vie nou plantată cu soiuri româneşti (Fetească Alba, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin), o cramă modernă aflată încă în construcţie şi un enolog din noua generaţie – George Măluţan.

Vinurile CVC se adresează domeniului HoReCa şi magazinelor de specialitate, ele fiind împărţite în trei game: Domenii (medium level), Colocviu (premium) şi Castel Vlădoianu (super-premium).

În fapt, gama Castel Vlădoianu se va putea găsi în piaţă abia la sfârşitul lunii noiembrie 2015, ea având pentru moment o singură etichetă şi anume Feteasca Neagră 2013. Este vorba despre un vin roşu sec, cu 13.7% alcool, obţinut din Fetească Neagră 100%, maturat timp de 9 luni în baricuri noi de stejar.

Feteasca Neagră Castel Vlădoianu 2013, o ediţie limitată

Enologul George Măluţan a declarat pentru Super-Hrana.ro: “Feteasca Neagră Castel Vlădoianu 2013 este o serie limitată la doar 15.000 de sticle. Chiar daca e sec, vinul este extrem de catifelat, având un corp suplu, cu taninuri moi şi dulci. Prin urmare, avem de-a face cu o Fetească Neagră foarte diferită de ceea ce găsim în sud, în Dealu Mare, Oltenia sau Dobrogea. Terroir-ul specific zonei Cotnari, via relativ tânără, strugurii culeşi târziu şi maturarea îndelungată a vinul în lemn de stejar, toate acestea au condus la un rezultat gustativ ieşit din comun”.

conacul-vladoianu

Denumirea gamei Castel Vlădoianu face referire la vechiul conac Vlădoianu, actualul sediu al Casei de Vinuri Cotnari, construit în 1901 de către viceguvernatorul BNR, boierul Vasile Vlădoianu.

Castel Vlădoianu Fetească Neagră 2013 va putea fi găsită, începând cu luna decembrie 2015, doar în HoReCa, la un preţ de circa 80 de lei.

Un vin recomandat de Paharnicul.ro