-Legislație

Producător de mezeluri, revoltat că a luat amendă de la ANPC pentru un parizer de curcan fără carne!

Producător de mezeluri, revoltat că a fost amendat pentru că parizerul de curcan pe care îl producea nu conținea carne! O firmă din Vaslui, care produce și comercializează mezeluri a contestat o amendă primită de la Protecția Consumatorului pentru că a pus în vânzare parizer de curcan cu încălcarea legislației privind comercializarea produselor din carne.

Printr-un proces deschis la Judecatoria Vaslui, firma producătoare de mezeluri a contestat amenda de 3.000 de lei primită de la Protecția Consumatorului. Comisarii de la Protecția Consumatorului au amendat firma pentru încalcarea dreptului consumatorului la o informare corecta, completă și precisă. Mai exact, aceștia au amendat firma pentru că parizerul pe care îl producea nu respecta legislația care prevede că un astfel de produs trebuie să conțină în primul rând carne, iar în acest caz, potrivit listei de ingrediente de pe etichetă, parizerul conținea mai multă piele de pasăre decât carne, scrie ziare.com. 

În proces, firma producătoare de parizer a cerut anularea amenzii, pe motiv că afirmațiile din procesul verbal sunt neconforme, ingredientele folosite pentru parizerul de curcan fiind: piele de pasăre, apă, carne pasăre separată mecanic, carne de lucru curcan (10%).

Producătorul de mezeluri a mai arătat că “în procesul de fabricație a parizerului de curcan, a folosit atât materii prime, cât și alte ingrediente admise de ordinul care reglementează vânzarea de produse din carne, iar menționarea lor pe eticheta s-a făcut în ordinea proporțiilor ingredientelor folosite. Din acest motiv, având proporția cea mai mare, a fost menționată piele de pasăre, ca prim ingredient”, a arătat firma în instanță.

De asemenea, firma s-a mai apărat susținând că “se observă că agentul constatator omite cu intenție să insereze în procesul-verbal că parizerul de curcan conține în compoziția sa și carne lucru curcan, care este tot carne macră, însă tăiată în bucăți mai mici rezultate din procesul de tranșare și separare a cărnii de pe scheletul speciei din care provine”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a cerut în instanță menținerea amenzii. În plus, a arătat că firma vasluiană nu este la prima amendă primită pentru producerea parizelui de curcan.