-Legislație

Proiect de lege pentru prevenirea risipei alimentare: Alimentele donate de comercianți, scutite de TVA!

Propunere legislativă privind combaterea risipei alimentare de către comercianți! Potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat, comercianții vor putea să doneze mai ușor alimentele care sunt pe cale să expire, pentru a preveni risipa alimentară.

„În cazul în care alimentele nu ajung prompt la destinatari, întregul sens al mecanismului prevăzut de lege își pierde sensul. Formalitățile legate de încheierea contractelor în formă autentică sunt costisitoare în termeni de timp și de forță de muncă, astfel că donatorii sunt descurajați să doneze alimente”, scriu inițiatorii proiectului de lege.

Astfel, pentru a înlesni procesul de donații, comercianții nu vor mai datora TVA pentru alimentele pe care le donează și încheierea contractelor de donație nu va mai implica necesitatea formei autentice.

În plus, va fi posibilă funcționarea ONG-urilor specializate în transferul de alimente:Definiția operatorilor receptori exclude organizațiile non-profit specializate, care acționează ca bănci de alimente și care dețin mijloacele logistice de transport rapid al produselor de la donatori la beneficiari în condiții de trasabilitate a acestora”.

Proiectul de lege urmează să fie votat mai întâi de Senat și apoi de către Camera Deputaților, după care promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.