Radu Timiş, preşedintele ARC: “Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor”
Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a fost dat publicităţii ieri şi a făcut foarte mare vâlvă, poziţionând carnea printre” posibilii” factori cauzatori ai cancerului, fără a se oferi însă cifre concrete, analize şi statistici cu bază ştiinţifică. În urma articolelor devenite virale pe reţelele de socializare, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a dat astăzi un comunicat amplu în care îşi exprimă indignarea cu privire lipsa de responsabilitate a OMS.
“Asociaţia Română a Cărnii a luat act cu surprindere de concluziile evaluării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care pretinde nici mai mult nici mai puţin că preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea roşie,” probabil” cancerigenă.
Ne manifestăm indignarea fată de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali.
Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu şi lista poate continua. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani.
Facem apel la presa responsabilă din România, la liderii de opinie de bună-credinţă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS şi să aibă în vedere şi punctul nostru de vedere. Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătăţii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi săturate din produsele de origine animală. Aşa cum credem că ştiţi, o această generalizare a fost infirmată parţial în urma studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent.
Mesajul nostru fără echivoc este următorul: Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste, să nu punem în pericol industria alimentară a României care dă de lucru zecilor de mii de compatrioţi şi care, împreună cu agricultură şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României”, afirmă în comunicat Radu Timiş, preşedintele ARC.
Reacţia industriei la nivelul UE
În continuare iată şi cele mai importante concluzii ale comunicatului de presă emis de către Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii (CLITRAVI) din UE.
“Industria de Procesare a Cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinaţia mai multor factori precum vârsta, moştenirea genetică, dieta, mediul înconjurător şi stilul de viaţă. Niciun grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alţi factori.
Experţii în sănătate, asociaţiile de medici şi oficialităţile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată şi variată. Aceasta include consumul moderat de produse din carne”, se arată în comunicatul CLITRAVI.