Tradițional

Rețeta pentru Scutecele Domnului, prăjitura tradițională cu nucă din Ajunul Crăciunului

Turte de Crăciun cu nucă – rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului reprezintă toate aceeași prăjitură tradițională ce ce pregătește și se servește în Ajunul Crăciunului. Rețeta pentru Scutecele Domnului nu este complicată, nici scumpă, putându-se ușor obține  turte însiropate cu miere și umplute cu miez de nucă.

Când se pregătește și când se mânâncă Julfa sau Pelincile lui Iisus

Există o superstiție legată de prepararea Pelincilor Domnului: se zice că acestea nu trebuie coapte de Ignat (20 decembrie) pentru că atunci se taie porcii iar scutecele ies „însângerate”.

O altă tradiție spune că aceste turte se dau de pomană în zorii zilei de Ajun (când este încă post) alături de prune uscate și sarmale de post cu ciuperci sau cu păsat (crupe de porumb).

Siropul este unul foarte dulce și aromat și se prepară cu zahăr și/sau miere, vanilie, coajă rasă de lămâie și de portocale. Foile sunt ca niște lipii preparate dintr-un aluat simplu cu făină, apă și sare (fără drojdie) și se coc în tigăi neunse cu grăsime, pe plită sau chiar la cuptor.

Rețeta pentru Scutecele Domnului sau Pelincile lui Iisus

Pentru foi aveți nevoie de:

500 g făină
un praf de sare
o cană cu apă caldă

Pentru umplutură, rețeta de Scutecele Domnului are nevoie de următoarele ingrediente:

300 g miez de nucă
zahăr după gust
coajă rasă de lămâie și portocală
esențe pentru însiropat

Prăjitura Scutecele Domnului – mod de preparare

Pentru foi, se amestecă ingredientele, până se obține un aluat omogen. Se împarte aluatul în bucăți egale, apoi se întinde fiecare bucată.

Se coace pe o tavă de aragaz, la foc potrivit.

După coacere, se înmoaie fiecare foaie de turtă într-un sirop pregătit din apă, zahăr și esențe după gust.

Se așează pe un platou foaie peste foaie, între acestea se pune miez de nucă măcinat, amestecat cu zahăr și coaja rasă de lămâie și portocală. Se acoperă turtele cu o folie și lasă-le la rece, peste noapte, pentru o însiropare completă.