AutenticCa la bunicaCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniTradițional

Roșiile românești ”prunișoare” și ”inimă de bou”, soiuri crescute cu grijă de tanti Florica, ne amintesc de copilărie și completează gustul toamnei

Roșiile „prunișoare” sau „inimă de bou”, considerate soiuri românești au ajuns de ani buni să fie găsite din ce în ce mai greu prin piețe. Sunt roșiile copilăriei, care ne aduce mai bine aminte de vacanțele petrecute la țară și de grădina bunicii. Sunt roșiile pe care le mâncam goale, fără pâine, fără să le spălăm sau șterge. Din fericire încă există agricultori care nu vor să renunțe la tradiții, ei fiind responsabili de păstrarea gusturilor autentice. Este și cazul Floricăi Con, din Dâmbovița, unul dintre veritabilii „Oameni din spatele gustului de toamnă”.

SAM_4140

 

Florica Con duce mai departe tradiția grădinăritului învățată de la părinții și bunicii ei, păstrând și cultivând soiuri foarte vechi de roșii și ardei în comuna Băleni, județul Dâmbovița. Gustul roșiilor de altădată este adus bucureștenilor, direct la taraba legumicultoarei, din piața Obor.

Roșii prunișoare și inimă de bou

Roșiile pe care le are la vânzare dâmbovițeanca au o culoare și o formă diferită decât roșiile pe care le găsim în general în comerț.

SAM_4145

 

”Roșiile pe care le au eu pe tarabă provin din semințe de roșii românești, sunt puțin mai moi decât cele bulgărești, dar gustul este total diferit. Foarte mulți din cei care vin să cumpere de la mine spun că atunci când gustă din roșiile mele își aduc aminte de copilărie. Roșiile inimă de bou au un aspect neuniform, au puține semințe, sunt foarte suculente, iar gustul este deosebit. Prunișoarele sunt foarte dulci, cărnoase și semințele din interior aproape că lipsesc. Recomand clienților mei roșiile inimă de bou pentru salată și cele prunișoare pentru a fi puse la borcan pentru sezonul rece, fiind foarte cărnoase și mai puțin suculente se păstrează fără probleme”, a spus pentru Super-Hrana.ro tanti Florica.

SAM_4144

 

Un kilogram din soiul „prunișoare” se vinde cu 4 lei, iar unul de „inimă de bou” cu 5 lei.

Nu vă feriți de ardei strâmbi și neuniformi

Ardeiul capia pentru copt nu trebuie să aibă o formă anume. ”Dacă ești un gospodar de toată isprava nu te interesează cum arată ardeiul. Chiar dacă e mai strâmb îl coci în cuptorul de la aragaz. Atunci când cumperi ardei ar trebui să te intereseze să cumperi de la țăranul român, nu din raft de la supermarket. Ardeiul obținut cu trudă de țăranul autentic este mai strâmb, nu are o culoare uniformă, tocmai pentru că este crescut natural, așa cum îl lasă Dumnezeu, pe când cel de la supermarket e lucios și tot la fel, cu siguranță nu este crescut doar cu apă și soare”, ne-a spus dâmbovițeanca.

SAM_4142

 

Kilogramul de ardei costă, la taraba Floricăi 1,5 lei, iar cel de gogoșari e 2,50 de lei.

Pentru zacuscă și congelat ardei capia, pentru salată ardeiul gras

Alegerea tipului de ardei depinde de preparatul în care vrei să integrezi această legumă. ”Atunci când alegem ardeiul nu ar trebui să ne intereseze dacă e strâmb sau drept, roșu sau verde, contează foarte mult la ce îl folosești. Dacă faci zacuscă trebuie să cumperi ardei capia roșu, tot capia roșu trebuie să cumperi dacă vrei să îl congelezi, pentru a te bucura și iarna de o salată bună de ardei cu oțet și usturoi, în schimb dacă vrei să faci acum o salată și să o savurezi pe loc, atunci este mai bine să cumperi ardei gras, galben sau verde”, ne recomandă tanti Florica.

Legume crescute cu pasiune, soare și apă

În grădina de legume pe care o îngrijește cu multă dragoste legumicultoarea, nu se intervine cu nici o soluție chimică, totul crește natural. ”În cultura de legume nu intervenim cu nimic, totul se produce natural, inclusiv răsadurile pe care le obținem sunt din sămânța noastră. În toamnă după ce strângem toată recolta și eliberăm terenul de buruieni, aplicăm un strat de gunoi de grajd pe care îl încorporăm în sol și atât. Nu folosim substanțe chimice pentru că nu avem nevoie. Mai bine o cantitate mai mică, dar mai sănătoasă, decât mult, comercial și nesănătos. Așa gândim noi agricultura”, ne-a explicat tanti Florica.

Sămânță românească

Legumele sunt crescute doar cu apă și soare, iar nici sămânța pe care o folosesc pentru a obține răsaduri nu este cumpărată, ci se obține tot de la legumele cultivate de familia Con. ”Sămânța o facem noi, nu o cumpărăm. Avem încă soiuri de roșii și ardei de pe vremea bunicului. Nu cumpărăm din comerț nici un plic de sămânță, toată sămânța o strângem în toamnă și o ținem la păstrat pentru anul următor. Așa știm sigur că ce punem în pământ iese așa cum trebuie. Nu tratăm sămânța cu nici o substanță, iar răsadurile cresc natural, fără stimulenți sau substanțe de protecție”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Florica Con.

Comentariile sunt închise.