-Pentru profesioniști

Salariile angajaților din comerț au crescut. Sunt cu numai 15% sub media națională

Salariile angajaților români din comerț au tot crescut în ultimii ani, ajungând la finalul anului 2019 cu  doar 15% mai mici decât media națională. La acest moment, un angajat din comerţ câştigă în medie 2.840 de lei, în contextul în care salariul mediu la nivel de economie este de 3.340 de lei.

La finele lui 2019, salariul mediu din comerţ a ajuns la 2.841 de lei, cu 22% peste nivelul din 2018 şi de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Avansul a fost susţinut de creşterea constantă a salariului minim care a tras după el şi câştigul din alte industrii, scrie zf.ro. 

Astfel, salariul mediu din comerţ a ajuns cu doar 15% sub media naţională, faţă de un decalaj de aproape un sfert acum un deceniu. Doi dintre promotorii acestor majorări sunt retailerii Kaufland şi Lidl, reţele surori deţinute de grupul german Schwarz, dar operate complet separat.

Comerţul în ansamblul său este principala industrie a României ca cifră de afaceri şi al doilea cel mai mare angajator după industria prelucrătoare. Mai exact, una din trei companii din economie şi-a declarat drept CAEN (obiect de activitate) comerţul sub una dintre formele sale, fie el alimentar, cu carburanţi, medicamente sau produse agricole. La nivelul anului 2018 erau 220.000 de astfel de companii în România, cu afaceri cumulate de 600 de miliarde de lei şi aproape 900.000 de salariaţi.