Tradițional

Test Super-Hrana.ro: Cât de sigur e să bei o ”Marghilomană” și să te sui la volan? Singura rețetă românească de cafea folosește rom sau coniac în loc de apă!

Cafeaua Marghiloman încă este servită la restaurantul Casei Capșa

În țara noastră există o rețetă autohtonă de cafea numită Marghiloman. Numele rețetei și, implicit și al cafelei, vine din două legende ale secolului al XIX-lea.

„Alexandru Marghiloman, o figură deosebită a istoriei noastre, fost boier interesat de cultură și prim ministru al României în casa căruia s-a semnat Pacea de la București în timpul Primului Război Mondial, se afla la vânătoare. La un moment dat a cerut o cafea, dar valetul său i-a zis că au rămas fără apă. Marghiloman nu a stat pe gânduri și i-a zis să folosească ce or avea de băut în loc de apă. Aveau coniac Courvoisier și astfel a luat naștere Marghilomana”, ne-a povestit Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din București.

marghilomanaAlcoolul se evaporă prin fierbere

Marghilomana a fost inclusă, la acea vreme, în meniurile mai multe restaurante de seamă din Capitală, inclusiv la Casa Capșa, locul unde încă se mai servește această cafea. Ce-i drept, în prezent, rețeta originală a fost ușor modificată.

„Cafeaua Marghiloman se face normal, cu apă, după care adăugăm un strop de brandy”, ne-a spus ospătarul care ne-a servit specialitatea românească. Indiferent de rețeta aplicată, Marghilomana conține alcool, așa că am decis să facem un test și să vedem cât de sigur e să bem și mai apoi să ne suim la volan.

Cum este servită, Marghilomana fierbinte te vrăjește prin aroma deosebită emanată prin aburi, acea combinație de băutură fină și cafea prăjită. Gustul este discutabil, în funcție de preferințele fiecăruia, întrucât în realitate se simte o explozie de gusturi combinate.

După ce am consumat peste 100 ml de cafea alcoolizată a urmat alcooltestul! Rezultatul a fost evident unul pozitiv de 0.02mg alcool în aerul expirat. După un pahar cu apă și zece minute scurse, însă, rezultatul a fost unul negativ.

După ce am băut o Marghilomană, am suflat în etilotest
După ce am băut o Marghilomană, am suflat în etilotest
Aparatul a indicat o alcoolemie de 0.2, însă după câteva minute testul a ieșit negativ
Aparatul a indicat o alcoolemie de 0.2, însă după câteva minute testul a ieșit negativ

 

Rețeta de bază

O altă legendă spune că, atunci când se afla la Sulina, Regele Carol I a cerut să i se prepare o cafea. Servitorul nu ar fi avut la îndemână apă potabilă și ar fi folosit rom Havana. Se spune că pe acel servitor l-ar fi chemat Marghiloman și că regele ar fi fost atât de încântat de improvizație încât ar fi botezat cafeaua „Marghilomana”.

Cert este că, pentru a obține o „Marghilomană”, trebuie să folosim cafea turcească. Aceasta se fierbe la ibric, dacă este posibil în nisip încins. Altfel, la foc mic se pun la fiert în ibric 100 ml de rom sau coniac și două lingurițe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă câteva lingurițe de cafea turcească, se amestecă bine, după care se acoperă, timp de câteva minute, până cafeaua se așează pe fundul ibricului.

Citește și:

Învață să prepari „cafeaua românească” Marghilomana, necunoscută, din păcate… românilor!