-Legislație

Usturoiul de Copălău, pe cale să devină recunoscut la nivel european

Usturoiul de Copălău, pe cale să devină brand la nivel european! Pe fondul unei recunoașteri la nivel național a usturoiului de Copălău drept unul dintre cele mai cunoscute soiuri care se cultivă la noi în țară, autoritățile agricole ale județului Botoșani lucrează la recunoașterea europeană a acestuia.

În comuna Copălău, din județul Botoșani, se cultivă peste 100 de hectare de usturoi, iar fiecare localnic are măcar o parcelă cu acest soi, renumit pentru calităţile sale deosebite, inclusiv medicale.

”Copălău este, fără îndoială, patria usturoiului în România. Are o recunoaştere la nivel naţional şi lucrăm la acreditarea acestui produs «usturoi de Copălău» cu o denumire cu origine protejată la nivel european. Putem spune că este un adevărat fenomen în România “, a spus Cristian Delibaş, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Botoşani, potrivit adevarul.ro. 

Localnicii susțin că usturoiul lor a devenit atât de renumit datorită calităţilor sale unice, dar şi aromei aparte.

”Usturoiul de Copălău se recunoaşte prin faptul că nu are miros. În schimb, când mănânci un căţel de usturoi se umple gura de aromă“, spune Mihai Rohozneanu, cultivator de usturoi de Copălău.

Această calitate de a nu avea miros are legătură cu solul în care este cultivat, explică Florin Damaschin, un alt cultivator din Copălău. Pentru a menţine această calitate genetică a usturoiului de Copălău, cultivatorii, la un anumit interval, schimbă seminţele între ei.

”Schimbăm seminţele între noi. Dacă punem aceeaşi sămânţă doi ani la rând, nu se mai face la fel. Parcă şi-ar pierde vigoarea şi felul lui unic“, spune Florin Damaschin.

Oamenii afirmă că usturoiul de Copălău are şi proprietăţi medicinale, fiind un adevărat antibiotic care stimulează sistemul imunitar şi, faţă de alte soiuri, nu afectează stomacul.