Tradițional

Valeriu Tabără: Am ajuns să avem produse tradiționale obținute cu materie primă de import!

Din punct de vedere al condițiilor climatice, România dispune de un excelent potențial agroalimentar iar noi suntem dependenți de importuri, este semnalul tras de un mare specialist în agricultură, profesorul Valeriu Tabără. Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti” spune tranșant că pentru unele produse care se importă, ”nu avem nicio justificare să o facem, dar o facem!”

”(…) Chiar dacă acestea (condițiile climatice) sunt destul de imprevizibile, acest lucru datorându-se și nouă, care le vedem doar atunci când acestea se manifestă negativ. Cu toate acestea, suntem dependenți de importurile de produse agro-alimentare. Pentru unele produse care se importă, nu avem nicio justificare să o facem, dar o facem! Cu destul de multă nonșalanță și cu un mare grad de obrăznicie (în cazul unora). Am ajuns să realizăm produse tradiționale, mai ales din carne, din materie primă din import. Incredibil!”, a declarat Tabără în cadrul unui interviu acordat pentru www.jurnalul.antena3.ro.

Acesta a mai subliniat că o altă problemă majoră este dependența cvasitotală a fermierilor români de importuri de inputuri, inclusiv de rezultate cercetării, de cele mai multe ori nepotrivite condițiilor României, care au specificitate, dar sunt diferite. Mai mult, acesta denunță și piața neorganizată.

”Producătorii români nu au controlul asupra producției realizate. Exportăm valoare, exportăm subvenții, exportăm siguranță și durabilitate, în țară rămânând în continuare marile riscuri. În august 2017 am prezentat la MADR strategia cercetării științifice agricole cu obiective 2017-2020-2030. Nici până acum nu s-a spus nimic despre acest document. Strategia pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) în domeniul agroalimentar pe termen mediu și lung 2017-2020-2030 a fost trimisă și la Ministrul Cercetării și Inovării, dar nu s-a primit niciun răspuns. Oare de ce ?”, a punctat prof. Tabără.