Zacusca de cumpărat vs. zacusca făcută acasă: cum ieși mai ieftin?
Faceți zacuscă acasă sau cumpărați? Preferați gustul „de casă” sau vă e mai comod să luați de la raft sau de la producătorii tradiționali pentru că nu vreți să munciți, poate, chiar și o zi întreagă? Când vine vorba de sortimentele de zacuscă pe care le găsim pe piață, oferta este extrem de diversificată, atât în ceea ce privește conținutul – ingredientele, gramajele borcanelor și prețurile. Deși rețeta clasică, tradițională, conține ca legume doar vinete, ardei, roșii/suc de roșii, ceapă, variantele din comerț sunt numeroase – cu ciuperci (ghebe, gălbiori, hribi), cu trufe, cu fasole, cu pește, zacuscă fără conservanți, e-uri și zahăr și chiar rețete în totalitate bio, din legume certificate ca atare.
Costul unui borcan de zacuscă de casă: între 4,5 și 7 lei
Ovidiu Vasile (a.k.a. ribsguy), chef artizan, ne-a detaliat “food cost-ul” unui borcan făcut în casă. La acesta se mai adaugă, evident, timpul pe care trebuie să fiți dispuși să îl alocați – în funcție de cantitatea dorită, vă poate lua și o zi întreagă. „La o zacuscă de vinete clasică, costul ingredientelor ar ajunge undeva la 4,5 lei pentru un borcan de 400 de grame. Dacă adăugăm “logistica” (după caz, lemnele de foc, cărbunii pentru grătar, curentul, butelia, borcan, capac n.a.) și mâna de lucru (ca efort și timp investit), merge spre 5,5 – 6, chiar 7 lei, depinde și ce legume folosim”, spune Ovidiu Vasile.
Zacusca ”de magazin” are un preț de 10-15 lei pe borcan
În comerț, trebuie să ținem cont că mai intră în calculul final al prețului, și eticheta, alte elemente de branding, adaosul retailerilor, pe lângă cele de mai sus. “Un preț corect pentru un borcan de 400 de grame ar fi între 10-15 lei, la fel, depinde, evident, de ingrediente. Bineînțeles, dacă vorbim de rețete cu gălbiori, hribi, ca să nu mai vorbim de trufe, crește prețul”, precizează Ovidiu Vasile.
Acesta are două rețete proprii favorite: Zacusca de vinete coapte picantă care conține vinete, ardei copt, morcov ras, ceapă, suc de roșii, ulei, sare, zahăr, piper, foi de dafin și Zacusca de fasole cu ardei copt, morcov, ras, suc de roșii, ulei, sare, zahăr, piper, foi de dafin.
Ce mai găsim pe piață
Iatăși câteva exemple de sortimente de zacuscă din piață, de pe mai multe segmente de calitate și preț – rețete diferite, în gramaje diferite, disponibile în retail și pe site-urile băcăniilor sau ale micilor producători.
- Zacuscă de vinete coapte Olympia – 5.80 lei – borcanul de 300 de grame. Este o rețetă clasică: vinete (49%), morcovi, ceapă, ardei, ulei vegetal de floarea soarelui, pastă de tomate, pastă de ardei, zahăr, sare, condimente.
- Zacuscă de vinete Bunătăți de Topoloveni – puțin peste 6 lei (6,15 / 6,30) – borcanul de 300 de grame. Conține vinete coapte (minim 45%), roșii, ardei copt (minim 12%), ceapă, morcov, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate, sare iodată, condimente naturale.
- Zacuscă de vinete Bunătăți de Topoloveni, sub eticheta Bunătate curată, fără e-uri, conservanți și coloranți – între 12 -14 lei – borcanul de 540 g. Aceasta conține vinete coapte pe flacără (min. 45%), roşii, ardei copt pe flacără (min. 12%), ceapă, morcov, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate, sare iodată, condimente naturale.
- Zacuscă țărănească Râureni, fără conservanți și fără îndulcitori artificiali – puțin peste 6 lei – borcanul de 300 grame (depinde retailer – 6, 15 / 6, 35 / 6, 59 lei). Are vinete coapte 40%, gogoşari, ceapă, tomate, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate, zahăr, piper.
- Carrefour are, sub brandul privat Drag de România, Zacuscă de vinete fără zahăr, e-uri si conservanți, produs 100% natural – 7, 49 lei – la borcan de 190 de grame. Conține vinete coapte 60%, ardei capia 18%, roșii proaspete 13%, ceapă, ulei de floarea soarelui, sare, condimente.
- Zacuscă la ceaun (la foc de lemne) de vinete și ardei copți Răzvan. Conține ardei, gogoșari, vinete, ceapă, roșii, ulei, sare, piper foi de dafin, usturoi. Un borcan de 320 grame costă în jur de 18 lei.
-
Mica Ilinca produce Zacuscă naturală de vinete fără zahăr, cu ulei presat la rece, la foc de lemne – 15 lei – 200 grame. Conținevinete, ardei kapia, ceapă, ulei, suc de roșii, sare piper, dafin.
- Băcănia Albota are Zacuscă de casă cu legume coapte pe foc de lemne 3010 grame – 16 lei. Conține gogoșar, ardei capia, vinete, ceapă, suc de rosii, ulei, sare, condimente.
- O variantă de Zacuscă de vinete bio comercializează Phenalex – 8, 40 lei – borcanul de 180 de grame. Are vinete (min. 55%), ardei capia, pastă de tomate, ceapă, ulei, sare, piper, foi de dafin.
Rețete speciale
Rețetele îmbunătățite sau îmbogățite cu ciuperci, trufe, pește sunt și ele destul de diversificate, așa că am selectat câteva exemple:
- O rețetă cu pește am găsit la Petri & Gina SRL – Zacuscă cu legume și păstrăv – 15 lei – borcanul de 400 de grame. Mai conține, pe lângă pește, ardei, ceapă, morcovi, ulei, bulion.
- Capricii și delicii are Zacuscă cu hribi – în jur de 11 lei – un borcan de 250 de grame. Conține: hribi 20%, vinete coapte, ardei capia copți, roșii, ceapă albă, morcovi, ulei vegetal de floarea-soarelui, sare, zahar, piper, dafin.
- Sub brandul Vrâncioaia, un borcan de 300 de grame de Zacuscă cu ghebe costă 17 – 18 lei, ăn funcție de magazin. Conține ghebe (26%), ceapă, morcov, ardei kapia copti si decojiti, pasta de rosii, sare, piper, foi de dafin. Nu are conservanți.
- Terra Carpatica are Zacuscă cu trufe, sub eticheta Conacul Grigorescu, la 15 lei – borcanul de 106 grame. Conține: vinete, ardei gras, ceapă, suc de roșii, ulei vegetal, usturoi, sare, piper, foi de dafin, ulei de trufe, trufe.
- Iar Mica Ilinca are o rețetă aparte de Zacuscă de hribi cu trufe, gătită la foc de lemne -200 grame la 40 de lei. Are doar ingrediente naturale: hribi, ardei capia copți, gogosari copți, ceapă, ulei de floarea soarelui, suc de roșii, trufe negre, usturoi, sare, piper, foi de dafin.