În bucătărieVegetarian și vegan

Consumați castane! Sunt fructe de sezon, sănătoase și gustoase

Castanele comestibile sunt deliciul anotimpului în care ne aflăm. Fac parte din categoria fructelor pline de vitamine, conţin o cantitate mică de grăsimi și sunt bogate în carbohidraţi, fosfor, lecitină, acizi graşi esenţiali, calciu, fier sau magneziu. Reporterii SUPER-HRANA.RO vă învață cum să le consumați.

Veritabilă sursă de vitamine şi minerale, 100 de grame de castane oferă o treime din necesarul zilnic de vitamina E și B6 al fiecărui adult. Sunt, de asemenea, un real ajutor pentru persoanele vulnerabile sensibile, susceptibile virozelor, deoarece fortifică sistemul imunitar.

Castanele au un conţinut mare de fibre care ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” din sânge, de aceea un consum minim de castane coapte pe zi (5-6 castane), poate reduce cu 20% riscul de boli cardiovasculare şi de infarct miocardic. Ele sunt recomandate și pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus sau diabetici, datorită indicelui glicemic mic.

Pentru a vă asigura de efectele lor pozitive, încercați să le consumați fierte sau coapte, cele prăjite și sărate nu sunt indicate persoanelor cardiace sau hipertensive.

Cum se prepară castanele coapte și piureul de castane

CASTANE COAPTE

Se țin castanele crude o jumătate de oră în apă călduță, pentru hidratare. Se crestează ușor pe laterale pentru a se coace mai repede. Se pun într-o tigaie antiaderentă, eventual cu găuri de aerisire și se întorc la 5-7 minute și pe partea cealaltă.

Ați încercat piureul de castane? Se obţine din 500 de grame de castane, 300 ml de lapte degresat, trei linguri de ulei de măsline şi o lingură de vanilie. Castanele se fierb, iar miezul lor se trece prin robotul de mărunţit până devine o pastă. Împreună cu pasta obţinută amestecaţi şi restul ingredientelor.

Datorita aportului imens de vitamine și minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate în convalenscență, pentru copiii în creștere și bătrâni sensibili, pentru sportivi și pentru anemici și astenici.

Citește și Cum a ajuns avocado să fie vedeta dietelor

Text: Camelia Diaconu