Folia de aluminiu folosită în bucătărie, la gătit sau acoperit hrana, vă pune sănătatea în pericol! Vezi cum poate fi înlocuită
Folia de aluminiu a devenit o veritabilă resursă în bucătărie când vine vorba de gătit sau de acoperit alimente. Unele voci susțin că aceste obiceiuri sunt nocive, datorită cantității de aluminiu care s-ar putea transfera din folie în mâncare. Un studiu a confirmat această teorie, confirmând faptul că folia din aluminiu folosită la bucătărie pune sănătatea în pericol. Din fericire există soluții practice pentru înlocuirea acesteia.
Studiul, „Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation”(n.r. Evaluarea riscului utilizării foliei de aluminiu în prepararea alimentelor) efectuat în 2012 a demonstrat că folia de aluminiu, sub influența căldurii degajate de alimentele în procesul de preparare sau abia gătite, formează niște particule care se pot infiltra în hrana propriu-zisă, iar acestea pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane. Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul unor universități sau institute de cercetare din Egipt și Emiratele Arabe Unite.
Aluminiul se acumulează în oase
Cercetătorii care au participat la acest studiu au descoperit aluminiu în preparatele gătite cu folie, iar nivelul care se găsește în aceste alimente este îngrijorător. Principalele motive pentru care cercetătorii sunt alarmați de prezența aluminiului în mâncare este legat de faptul că aluminiul odată ingerat s-ar acumla în organism și ar putea genera sau contribui la apariția unor boli precum osteoporoză sau, și mai grav, Alzheimer.
“Cu cât temperatura de preparare a alimentelor este mai ridicată cu atât procesul de levigare este mai accentuat. Procesul de levigare înseamnă transportul particulelor de aluminiu de pe suprafața foliei în alimente cu ajutorul aburului creat în vasul de gătit. Folia nu este potrivită pentru gătit, mai ales dacă la cuptor avem preparate care conțin, printre alte ingrediente roșii, citrice sau condimente. Nu recomandăm nici depozitarea în frigider a sucurilor de roșii sau a salatelor de fructe acoperite cu folie de aluminiu. Este interzisă acoperirea cu această folie a legumelor și fructelor care au o aciditate ridicată”, a declarat doctorul Essam Al. Zubaidy, din cadrul Universității Americane din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, unul dintre autorii studiului.
Folia considerată sigură pentru alimentele reci, fără aciditate
Cercetătorii au remarcat faptul că folia de aluminiu poate fi considerată sigură pentru utilizare în cazul alimentelor reci, care se depozitează în frigider, cu condiția ca acestea să nu fie acide. De asemenea, nu a fost observată nici o diferență între utilizarea foliei cu partea lucioasă, sau cu cea mată.
Aluminiul intră „în concurență” cu calciul
Nivelurile ridicate de aluminiu în organism contribuie la demineralizarea oaselor. Unul din cele mai frecvente semne ale acumulării excesive de aluminiu este hipercalcemia sau altfel spus acumularea în sânge a unei cantități ridicate de calciu. Acest lucru se întâmplă deoarece prezența aluminiului în organism împiedică depunerea calciului în oase, ceea ce duce la ridicarea nivelului de calciu în sânge. Toxicitatea cronică a aluminiului inhibă mineralizarea oaselor și favorizează apariția osteoporozei.
Nu există dovezi concludente ale legăturii dintre Alzheimer și aluminiu
Chiar dacă există o legătură clară între cantitatea de aluminiu din organism și apariția osteoporozei, cercetătorii nu au reușit să demonstreze faptul că prezența aluminiului din organism ar putea fi raspunzătoare de declanșarea Alzheimerului. Încă nu s-a demonstrat faptul că aluminiul acumulat se poate depune în țesutul cerebral.
Înlocuitori mai siguri
Iată câțiva pași simpli prin care poți renunța la utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie:
- Nu gătiți, încălziți sau depozitați alimente calde în folia de aluminiu. Folosește folie de aluminiu doar pentru a depozita hrana rece în frigider. În locul foliei de aluminiu puteți folosi vase de sticlă cu capac, care se găsesc în toate supermerketurile, iar prețurile sunt chiar accesibile
- Evitați să depozitați roșii, citrice sau condimente în folie de aluminiu
- Înlocuiți folia de aluminiu cu hârtia de pergament, chiar și pentru a găti alimente în cuptor, în acest fel ai siguranța că alimentele tale nu au fost contaminate cu particule de aluminiu în perioada procesului de preparare
- Nu folosiți niciodată vase din aluminiu pentru a găti diverse preparate. În schimb puteți investi în vase de calitate din oțel inoxidabil, care pot fi întrebuințate perioade lungi de timp
sursa foto: The National UAE, wisegeek.org, diethood.com