Plăcinta Întinsă de Turnu. Unde poți mânca pe săturate, în București, celebra bunătate tradițională!
Plăcinta Întinsă de Turnu, un produs tradițional care se pregătește să cucerească și Capitala! La 10 ani de când apărea în perioada de criză economică (2008-2010) la Turnu, Arad, și avea să devină unul dintre cele mai populare produse tradiționale de la târgurile de profil, oamenii stând la cozi să o cumpere, Plăcinta Întinsă de Turnu, produs tradițional înregistrat la OSIM și atestat tradițional de MADR, are de curând un punct de vânzare la Piața Românilor din Colentina.
Unitate, apărută, iată, în altă criză, de data aceasta, cea generată de pandemia de COVID-19. Poate nu întâmplător, căci este, de altfel, un moment în care se încurajează foarte mult consumul de produse locale, tradiționale, iar plăcinta de la Turnu – “un produs foarte bun, natural, tradițional merită să fie adus în atenția unui public mai mare”, a spus pentru FOOD-RETAIL.RO, Bogdan Oancea, cel care a adus-o la București, care este și directorul Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.
“Am o colaborare foarte strânsă cu producătorul, nu mă consider un distribuitor, ci mai degrabă, un promoter. Pentru că este un produs foarte bun, care merită promovat, ne-am gândit să fim prezenți într-un punct cu vânzare fixă – Piața Românilor. Spațiul de aici a necesitat o investiție de minimum 6.000 euro. Suprafața este de 14 mp, iar ca echipamente, avem lăzi frigorifice, cuptoare, mobilă cu stand și vitrină, ustensile de patiserie”, a precizat Bogdan Oancea.
Planuri: abordarea platformelor de delivery și un nou punct de distribuție
Potrivit acestuia, planurile de promovare și extindere nu se opresc aici. Este vizată, în primul rând, abordarea platformelor de delivery – unul dintre obiectivele imediate, precum și deschiderea unei locații cu un concept nou și diferit – într-o zonă de multinaționale. “Targetul nostru este să captăm atenția consumatorilor tineri și de vârstă mijlocie cu venituri peste medie”, precizează Bogdan Oancea.
Pentru că are încredere în plăcintele venite de la Turnu, acesta are încredere și în feedback-ul bucureștenilor. “În mod sigur, bucureștenii vor aprecia produsele noastre. Ele au deja foarte mare succes și la târguri sau alte manifestări din țară unde, în mod sigur, merg și locuitori ai capitalei.” Totodată, plăcintele de la Turnu se bucură de popularitate și într-o rețea de retail (aici ajunge 60% din producția Plăcinta Întinsă de Turnu).
Rețetă tradițională cu foaie subțire și umpluturi variate, de la brânză dulce și sărată și varză murată, la mac și vișine, nucă și mere
Dar haideți să vedem pe ce argumente se sprijină aceste previzuni optimiste. Plăcinta Întinsă a apărut ca atare în anii 2009-2010, pregătită în micul atelier al Gheorghinei Iacsity din Turnu (Arad), după o rețetă veche de familie, preluată de la bunica și mama ei. “Se numește așa pentru că este o cocă care se lasă la odihnit și apoi se întinde bine-bine până devine foarte subțire, aproape translucidă. După ce foaia este întinsă, se pune umplutura”, ne-a povestit Gheorghina Iacsity.
Procedeul nu este așa simplu, câteva tăzi putând necesita și 4-5 ore de muncă – aluatul este frământat bine, se lasă la odihnit și mai apoi, rulat în aer, și întins pe masă subțire până ce depășește dimensiunile unei mese. Umpluturile sunt variate – atât sărate, deci aceste plăcinte pot fi consumate ca gustare, cât și dulci, pentru desert. În acest moment, umpluturile sunt: brânză dulce, vișine, nucă, mere, dovleac, brânză sărată, mac și vișine, varză murată. Le-am pus în această ordine, deoarece aceasta este și ordinea celor mai vândute sortimente, potrivit reprezentanților mărcii Placintele sunt tip rulou și se congelează pentru comercializare. Un astfel de rulou (foto mai sus) costă 7,5 lei.
La 10 ani, de când a început această poveste, proprietarii acestei mici afaceri, spun că, în fiecare an, au investit în diferite direcții – proces de fabricație, păstrare (congelare), mod de prezentare – design. Fiind un atelier de tip manufactură, echipamente nu prea sunt, iar pentru procesul de producție sunt necesare 6 persoane.