Cât zahăr se pune la gem pentru un kilogram de fructe
Ce cantitate de zahăr se pune la gem pentru fiecare kilogram de fructe. O greșeală frecventă a gospodinelor este că pun prea mult zahăr sau că fierb gemul la temperaturi prea ridicate.
- Cât de mult zahăr se folosește la prepararea gemului de fructe;
- La ce temperatură se fierbe gemul de fructe.
Toamna este sezonul în care gospodinele prepară cele mai gustoase gemuri și dulcețuri din fructe. Borcanele vor fi puse la păstrare în cămară sau în pivniță și vor asigura un mic dejun copios, un ingredient delicios pentru prăjituri sau o gustare dulce în sezonul rece. Câtă cantitate de zahăr trebuie să pui atunci când faci gem.
Cât de mult zahăr se folosește la prepararea gemului de fructe
Dozarea ingredientelor în obținerea gemului este secretul pentru a avea un preparat delicios și care să se păstreze bine peste iarnă. Aveți grijă să folosiți borcane curate, sterilizate.
La prepararea gemului de prune, caise, mure, gutui sau căpșuni, se recomandă folosirea unei cantități de 300 de grame de zahăr la un kilogram de fructe de orice fel. Greșeala pe care o fac multe gospodine este că pun câte un kilogram de zahăr la un kilogram de fructe. Trebuie să aveți în vedere și dulceața fructelor care pot să fie foarte dulci sau, dimpotrivă, mai acrișoare.
Gemul se pune la fiert și după 10-15 minute, când fructele s-au înmuiat suficient, se poate gusta preparatul pentru a vedea dacă este suficient de dulce.
Se scoate pe o farfurioară 1-2 linguri de gem și se gustă după ce s-a răcit bine. Dacă gemul nu este suficient de dulce, se poate adăuga zahăr după gust și apoi se continuă fierberea.
La ce temperatură se fierbe gemul de fructe
Gemul sau pasta de fructe se pune la fiert la foc mediu, niciodată la foc foarte mica sau foarte mare. Se poate lăsa la foc mai mare dacă se stă lângă oală pentru a amesteca continuu și energic cu o lingură de lemn, având grijă ca gemul să nu se prindă de fundul vasului.
Dacă focul la care fierbe gemul este prea mic, atunci fructele vor avea mai puțin timp la dispoziție să oxideze, iar gemul nu va avea o culoare plăcută.
La început, în primele 10 -15 minute, cât încă mai este sirop în oală, puteți amesteca doar din când în când. Pe măsură ce gemul se îngroașă, gemul se amestecă continuu pentru că tinde să devină mai gros la fundul oalei și există riscul să se lipească.