-Ce și cum cumpărăm

Carnea de vită sau de porc: cum verifici cât este de proaspătă?

Foto: frip.ro

Cum sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, în piețe vom găsi o gamă variată de carne provenită de la diferiți comercianți, de bună sau rea credință. De aceea este bine să ne informăm dinainte și să mergem la cumpărături cu lecțiile făcute.

În primul rând, trebuie să știm cum arată fiecare tip de carne în parte.

Carnea de vițel de până la 5 săptămâni (vițel de lapte) are culoare palidă cenușie-albicioasa, de consistență moale sau potrivită. Spre vârsta de 12 săptămâni carnea are culoare roz, grăsimea este alba, măduva oaselor este alba-roz, fibrele musculare fine, fără grăsime, scrie presasm.ro.

Carnea de mânzat, până la 2 ani, este de culoare roz-intens, aspect marmorat, consistență potrivită, grăsime albă-gălbuie.

Carnea de vită are culoare roșu-aprins, mai deschisă la vacă, aspect marmorat, consistență fermă, grăsime gălbuie, miros plăcut.

Carnea de porc are culoarea roz-pal și consistență moale, fibra fină pentru animalele tinere și culoare roșu-închis și consistență tare pentru porcinele adulte. Grăsimea este albă, cu structură tare și aspect unsuros. Măduva oaselor are culoare roz, cu miros specific, plăcut.

Ovinele si caprinele au carnea de culoare roșu-deschis, de consistență potrivită, cu fibrele fine, având miros specific. Carnea de miel și ied are culoare albicioasă, structură moale, fină, grăsimea albă.

Cum îți dai seama de prospețimea cărnii

Aprecierea prospețimii cărnii se face in funcție de caracteristici determinante, organoleptic, după aspect, culoare, consistență, gust, miros, frăgezime.

Carnea proaspătă prezinta la exterior o peliculă subțire uscată; în secțiune este uscată, nelipicioasă. Culoarea este specifica sortimentului de carne, consistență tare, elastică, prin apăsare revine la forma inițială. Carnea are miros plăcut, caracteristic fiecărui sortiment în parte, măduva oaselor este lucioasă, de culoare specifică.

Carnea alterată are suprafața umedă, cu miros de rânced, culoare cenușie sau verzuie, datorita modificărilor survenite. Consistenta este moale, prin apăsare rămân urme, are miros neplăcut de putrefacție, măduva moale, cenușie.