-Ce și cum cumpărăm

Ce alimente ne protejează de infecții în această perioadă

Alimentele care ne feresc de infecții! Cu toții trecem trecem printr-o perioadă dificilă, iar sfaturile medicilor nutriționiști care ne recomandă ce alimente să consumăm pentru ca organismul să poată face față infecțiilor de tot felul sunt foarte importante și este bine să fie luate în considerare de fiecare dintre noi.

Medicul nutriționist Marilena Murguleț spune că vitamina C este poate cea mai importantă vitamină care trebuie consumată în sezonul rece, ea se regăsindu-se în fructe și legume crude. De asemenea, un rol foarte important îl joacă și antioxidanții, care fac diferența în cazul unei infecții în sensul că persoanele la care nivelul antioxidanților este peste nivelul radicalilor liberi sunt protejate de o formă gravă a bolii.

”Eu consider că regina sezonului rece este vitamina C. Și atunci toate alimentele care ne aduc vitamina C sunt extrem de importante și benefice. Pe lângă vitamina C, avem nevoie de vitamina D. Și, de asemenea, pentru creșterea imunității, ne ajută toți antioxidanții. Antioxidanții sunt vitamine A, C, E, minerale, Seleniu și Zinc, antioxidanți complecși, cum ar fi acidul alfa lipoic sau coenzima Q10, de care am auzit cu toții și pe care le găsim, în special, în legume și fructe. Să nu uităm că vitamina C o luăm din alimentele crude, tot ce înseamnă preparat termic peste 60 de grade distruge vitamina C. Și foarte important este raportul pe care îl avem în organism între radicalii liberi, care știm că sunt rezidurile pe care le produce fiecare celulă, și antioxidanți. Corpul contracarează efectul radicalilor liberi prin acești antioxidanți. Astfel încât, dacă nivelul antioxidanților este peste nivelul radicalilor liberi, știm că suntem protejați. De aceea sunt persoane care fac infecții oarecum asimptomatice”, a spus doctorul nutriționist Marilena Murguleț la antena3.ro. 

Antioxidanții întăresc imunitatea și cresc rezistența organismului în lupta cu infecțiile virale, bacteriene, fungice sau parazitare. Pe primul loc în topul alimentelor care conțin antioxidanți sunt condimentele.

”Pe primul loc sunt condimentele. De aceea, în sezonul rece, ne place aroma de scorțișoară, de cuișoare, ghimbirul, nucșoara, turmericul, care au o capacitate antioxidantă foarte puternică. Mâncăm alimente crude. În sezonul rece este mai greu să mâncăm crud, dar, datorită faptului că vitamina C este regină acum, avem toate citricele la dispoziție. Combinăm alimentele crude, legumele, varza, rădăcinoasele, cu ceaiuri calde”, a adăugat nutriționistul.

În această perioadă, pe lângă vitamina C și antioxidanți și vitamina D joacă un rol foarte important pentru sănătatea organismului nostru. Însă, potrivit nutriționistului, această vitamină este liposolubilă, grasă. Astfel, este prezentă în puține alimente cum ar fi gălbenușul de ou, peștele gras sau ciupercile pleurotus.