Cea mai simplă rețetă pentru friptura de miel la cuptor
Friptura de miel nu are nevoie de mult ”floricele”. Are nevoie însă de o rețetă simplă care să pună în valoare gustul cărnii fragede și pe cel al condimentelor tradiționale pentru friptura de miel.
Înainte de a vă apuca de treabă, vă recomandăm să citiți și cele 10 trucuri pentru friptura de miel. Apoi, să începem!
Pentru friptura de miel partea cea mai bună este piciorul din spate (pulpa) tăiată până la zona rinichilor. Carnea neudată se pârlește la flacără, ca să se ardă firele de păr. Osul se sparge cu satârul în 2-3 locuri, ca să se poată tăia carnea în bucății; când este friptă. Carnea de miel scade mult la fript; cu osul își va păstra mult mai bine forma. Bucata de carne se așează într-o tavă sau cratiță potrivită ca mărime, pentru a nu rămâne loc în jurul pulpei de miel (altfel se va arde solul). Peste carne se presară un vârf de cuțit de piper și un vârf de cuțit de boia de ardei dulce, condimente care se întind cu mâna pe suprafața cărnii, ca să se rumenească frumos. După ce ai pus condimentele carnea se unge bine cu untură de porc sau untdelemn.
Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă circa 20 de minute, până când se rumenește puțin, apoi se presară cu puțină sare fină și în tavă se adaugă 3-4 linguri cu apă (ca să nu se ardă solul). Din când în când, carnea se întoarce, ca să se rumenească uniform, stropindu-se de fiecare dată cu sosul lăsat de carne în tavă. Sosul din tavă se completează din când în când cu apă cât să nu se ardă. După ce s-a rumenit puțin carnea se acoperă, ca să rămână mai suculentă.
Procesul de coacere durează 1 ½ ore. Când friptura este gata se adaugă în sos 3-4 căței de usturoi, tăiați în felii și cu acest sos se stropește și carnea, în acest fel aroma de usturoi rămâne mai bine în friptură.
Friptura de miel astfel preparată se servește cu cartofi preparați cu ceapă, salată verde sau cu cartofi prăjiți. Cartofii se pot prăjii chiar în grăsimea în care s-a fript carne.