AutenticDe la alțiiÎn bucătărie

Cele mai folosite sosuri și condimente în 2016. CHEF SIDIA SISSOKO ne dezvăluie secretele condimentelor

Creativitatea unui preparat are întotdeauna în spate gusturi şi arome oferite de mirodeniile potrivite. Există condimente la modă? Dar condimente noi? Dar din cele vechi care au cel mai mare succes? Tot ce trebuie să știți despre condimente aflați dintr-un nou articol SUPER-HRANA.RO, realizat în colaborare cu Chef Sidia Sissoko.

Sunt condimentele necesare în bucătărie?

Condimentele potrivite adaugă un plus de savoare oricărui preparat, există numeroase ingrediente secrete ce pot transforma mâncarea într-un deliciu… dar cum știm să le alegem? Pentru a ne pune în temă cu cele mai noi condimente și cum le combinăm l-am luat la întrebări pe Chef Sidia Sissoko, pe care îl știți cu siguranță de la MasterChef.

“Categoric condimentele ne vin de ajutor în bucătărie. Condimentele se folosesc pentru un plus de gust, iar pentru a experimenta condimentele, trebuie să le mixaţi şi să le asociaţi aşa cum consideraţi, pentru a obţine un gust cât mai plăcut. Le folosim în funcţie de anotimp, dar mai ales în de preparat”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO Chef Sidia Sissoko.

Este condimentul vedeta preparatului?

“Nu putem spune că un condiment este mai presus decât altul, nu îl putem defavoriza pe unul în favoarea celuilalt şi nici nu putem adăuga condimente în orice preparat doar pentru că ne place. Doar condimentul potrivit poate deveni vedeta preparatului, dacă acesta nu se potrivește cu textura, cu aroma și cu gustul preparatului, nu au cum să fie combinate cu succes”, a mai spus Chef Sidia Sissoko.

Cele mai de succes condimente și sosuri ale anului 2016 conform unui studiu american

Cercetătorii americani de la Centrul pentru Dezvoltare a Industriei Culinare au declarat pt Packagedfacts.com că a crescut foarte mult interesul oamenilor pentru condimente și sosuri la rețetele de bază. Astfel, cele mai de succes în anul 2016 au fost conform studiului “Condiments & Sauces: Culinary Trend Mapping Report”:

  • Algele Kombu

Algele marine Kombu sunt considerate ca fiind cele mai nutritive plante de pe Pământ, renumite pentru conținutul lor bogat în iod.  Se pot consuma alături de legume, verdețuri, salate și tofu.

  • Sosul de ardei Romesco

Un sos spaniol realizat cu ardei, migdale, roșii si usturoi prăjit, plin de savoare. Cu doar o tentă de iuțeală, sosul Romesco este condimentul perfect pentru cartofi prăjiți, carne de pui sau de miel, fructe de mare și pește la grătar.

  • Sosul Aioli

Un sos provensal, pe bază de usturoi, plante aromatice și ulei de măsline, care se servește rece alături de preparate din carne la grătar sau la cuptor. Un fel de maioneză cu usturoi mai elaborată și mai gustoasă datorită plantelor incluse.

  • Sosul Sriracha

Un sos thailandez, pe bază de pastă de ardei chilli, usturoi și oțet. Îl găsiți în magazinele și restaurantele cu specific asiatic și îl puteți adăuga preparatelor de orez, paste, sosuri cu carne de porc, de vită și de pui.

Ce condimente vor fi în trend în 2017?

„Condimente în trend nu există, din punctul meu e vedere este complet greşit ca în bucătărie să folosim anumite condimente doar pentru ca ar fi la modă.  Condimentele se folosesc doar dacă se adaptează preparatului. Dacă ne gândim la condimente noi, putem aduce în discuţie păstaia de Tonka, un ingredient ce vine din America latină şi este folosit în patiserie, insă mai nou este folosit şi în bucătărie. Eu, personal, folosesc foarte des şi piperul Sichuan datorită intensităţii gustului”, a conchis Chef Sidia Sissoko.

 

Text: Camelia Diaconu