Cine a fost Cecilia Maria Simionescu: Majoritatea românilor au crescut cu rețetele scrise de ea!
Zeci de ani românii au consumat preparate inspirându-se din cartea de bucate semnată Sanda Marin. Pe numele ei real, Cecilia Maria Simionescu a făcut pionierat în cultura culinară românească.
Născută în 1900, la Iași, Cecilia a fost fiica naturalistului, paleontolog și geograf Ion Simionescu și a Floricăi Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti.
Sanda Marin era doar un pseudonim
Cecilia a crescut într-o casă frecventată de elitele vremii, ea fiind pasionată de gastronomie. Căsătorită cu doctorul în chimie, Mihai Zapan, aceasta îi încânta pe prietenii cuplului cu mese bogate, servind preparate inspirate din rețete pe care întotodeauna încerca să le perfecționeze.
Cartea originală cuprindea 10.000 de rețete
În 1936, la editura„Cartea Românească” apărea prima carte de bucate semnată cu pseudonimul Sanda Marin și prefațată de epigramistul Păstorel Teodorenu, cunoscut gurmand și iubitor de vinuri. Cartea conținea 10.000 de rețete autohtone sau împrumutate asupra cărora, Cecilia intervenise pentru a le optimiza.
Cartea a fost retipărită în mai multe ediții, după al Doilea Război Mondial, însă într-o ediție prescurtată cu mult mai puține rețete, în jur de 1.300.
Comuniștii au cenzurat lucrarea din cauza rețetelor „opulente”
Cea mai dramatică reeditare a fost însă în 1954, în timpul regimului comunist. Din cele 1.300 de rețete, în noua ediție au fost incluse doar 850, fiind eliminate cele considerate opulente.
Denumirile anumitor rețete au fost schimbate, de exemplu „Sosul olandez” a devenit „Sos de unt”. De asemenea, unele ingrediente au fost schimbate cu preparate economice, singurele disponibile, la acea vreme.
După șapte ani de la lansarea acestei ediții Sanda Marin s-a stins din viață la doar 61 de ani.
Cartea sa a fost reeditată în 1996 și tradusă chiar în engleză și germană, această ediție cuprinzând cele 1.300 de rețete.