-Ce și cum cumpărăm

Ciuperci Champignon albe sau brune: care sunt mai bune?

Ciuperci champignon albe si maro

Ciupercile Champignon sunt cele mai cunoscute ciuperci comestibile. Datorită formei lor sunt și cele mai uşor de recunoscut: au piciorul foarte scurt, pălăria bombată şi culoarea albă sau brună.

Nu puțini sunt cei care probabil s-au întrebat care este diferența dintre ciupercile Champignon albe și ciupercile Champignon brune, dar mai ales care sunt mai bune.

Cei care iubesc ciupercile spun că varietatea de Champignon brune sunt mai aromate și mai gustoase, mirosul fiind mult mai pronunțat. Doar 70 de grame de ciuperci de acest fel conțin 15 vitamine diferite, minerale și antioxidanti.

O altă diferență constă în numărul de calorii pe care le conține fiecare. Astfel, ciupercile Champignon brune sunt mai bogate în calorii, proteine și lipide, iar ciupercile champignon albe sunt mai bogate în carbohidrați și fibre.

Câte calorii au ciupercile champignon

100 de grame de ciuperci brune conțin: 35 de calorii, 5 g proteine, 0.5 g lipide și 2.5 g carbohidrați

100 de grame de ciuperci albe conțin: 22 de calorii, 3.1 g proteine, 0.3 g lipide, 3.3 g carbohidrați și 1 g fibre.

Între ciupercile Champignon albe și cele maro există și o diferență de mărime, de cele mai multe ori. În timp ce ciupercile Champignon brune sunt de obicei de mărimi medii și sunt mult mai rezistente, cele albe sunt fie mari, numai bune de pus pe grătar, fie mici și delicate, numai bune de preparat sau conservat întregi.

În privința ciupercilor Champignon brune, acestea pot confundate foarte ușor cu hribii. Aceștia din urmă se deosebesc prin faptul că au piciorul mult mai gros/înalt decât champignoanele.

Ambele tipuri de ciuperci Champignon, atât albe cât și brune, se găsesc pe rafturile supermarketurilor și atunci când le cumpărați este bine să fiți atenți la câteva lucruri pentru a fi siguri că sunt proaspete: să aibă textură fermă (dacă a trecut ceva timp de când au fost culese acestea se înegresc și devin lipicioase), să aibă pălăriile întregi și să aibă acel miros specific de pământ și iarbă.