Cum faci murături naturale, în saramură, care rezistă mult timp!
Cum sezonul murăturilor este în toi, vă prezentăm o rețetă sănătoasă, în saramură (deci fără oțet!) și la care vă puteți juca așa cum doriți cu legumele, de la castraveți, gogoșari, conopidă, la ardei iute și ceapă sau chiar completa cu fructe, precum pepenele roșu, boabele de struguri, gutuile. Camelia Jugănaru, foodblogger la găteșteusor.ro și proprietara brandului de conserve și murături Merinderia, ne-a oferit o combinație colorată și gustoasă, pe care o puteți asorta cu mare succes ca garnitură la fripturi, la iarnă. Ea a folosit gogonele, gogoșari, ceapă, conopidă, morcovi, castraveți, ardei iute, pepene roșu si pere. Puteți folosi, însă, orice combinație de legume care vă este pe plac, ne spunea ea.
Pentru un gust mai bun, acestora li se pot adăuga mirodenii și frunze: boabe de muștar, piper, mărar uscat, frunze de țelină.
Precum spuneam, saramura este mai sănătoasă decât oțetul pentru că, prin fermentarea naturală a legumelor în apă cu sare, se formează probiotice, care mențin starea florei intestinale și ajută sistemul digestiv. Pe când, oțetul consumat excesiv poate duce la creșterea acidității, care duce la anumite boli. Dar să revenim la rețeta de murături a Cameliei Jugănaru:
Rețetă de murături în saramură
Ingrediente pentru murături asortate în saramură
- gogoșari – 2 bucăți
- gogonele – 1/2 kg
- ceapă – 2 bucăți
- conopidă – 1/2 bucată
- morcovi – 4 bucăți
- pere – 1 bucată
- ardei iute – 2 bucăți
- telina – 1 legatura, frunze
- castraveți – 1 kg
- pepene roșu – 1 bucată
- radacină de hrean – 4 bucăți
- sare grunjoasă neiodată – 2 linguri
- usturoi – 1 căpățână
- foi de dafin – câteva bucăți
- boabe de muștar – 3 linguri
- boabe de piper – 3 linguri
- mărar uscat – câteva ramurele
Cum se prepară murăturile asortate în saramură
Proporția pentru saramură recomandată din moși strămoși
Se pregătește saramura din 2 litri de apă cu 2 linguri de sare grunjoasă. Se pun murăturile într-un borcan de 4.25 litri în care încap aproximativ 2 litri de lichid. Saramura pentru murături se face amestecand un litru de apă cu o lingură de sare grunjoasă. Asta este proporția recomandată din moși stramosi. Sarea grunjoasa trebuie să fie neiodată, altfel muraturile se vor strica. Se lasă saramura pe foc până când sarea se dizolvă complet. Nu se dă clocot.
Se feliază morcovii, ceapa se taie în rondele și conopida se desface buchețele.
Cum se aranjează legumele cu mirodeniile
Se pregătește borcanul la baza căruia se pun câteva bețe de mărar uscat, câteva frunze de țelină, rondele de ceapă, câtiva căței de usturoi, câteva foi de dafin, bucățele de hrean și boabe de piper și muștar.
Deasupra, se aranjează toate legumele, printre care se pun bucățele de hrean, căței de usturoi, foi de dafin. Se aranează bine, încât să încapă cât mai multe.
Trebuie să fiți atenti să luați un pepenaș care să încapă în borcan. Peste legume, se mai pun boabe de piper și de mușar, frunze de țelină, foi de dafin și bețe de mărar.
Se toarnă deasupra saramură călduță și se închide bine borcanul.
Murăturile au fost gata de mâncat dupa aproximativ o lună. Se pot păstra în beci, dar stau foarte bine și în cămară sau in balcon. Este important să nu înghețe.