Cum păstrăm pâinea proaspătă mai mult timp, fără să se întărească
Păstrarea pâinii își are secretele ei pentru ca aceasta să se păstreze proaspătă mai mult timă, fără să se întărească sau să mucegăiască.
CUPRINS
Termen de valabilitate pentru pâine
Pâinea are un termen de valabilitate destul de scurt. Dacă este pâine fpcută în casă, aceasta nu poate fi păstrată mai mult de 3-4 zile.
La pâinea din comerț, termenul de valabilitate este mai mare și diferă în funcție de rețetă. De regulă, o pâine luată din magazin are un termen de valabilitate de aproximativ o săptămână.
Cum păstrăm pâinea proaspătă mai mult timp
Termenul de valabilitate poate fi uşor prelungit dacă pâinea este păstrată în anumite condiţii. Depozitarea ei în spaţii improprii o poate altera într-un timp mai scurt.
Primul sfat este să păstrezi pâinea într-o cutie specială pentru ca aceasta trebuie să creeze un mediu care echilibrează perfect circulaţia aerului – care contribuie la menţinerea unei cruste deasupra pâinii – cât şi umiditatea – cea care oferă pâinii un miez moale și pufos.
Este recomandată păstrarea pâinii într-o cutie de dimensiuni mai mari, din ceramică, pentru că aceasta permite o bună circulaţie a aerului deşi sunt specialişti care spun că, la fel de bine, poţi folosi o cutie din smalţ sau din bambus.
Trebuie să ai grijă şi la cantitatea de pâine pe care o depozitezi în această cutie. Cu cât pui mai multă pâine, cu atât umiditatatea va fi mai crescută, aşadar nu este recomandat să umpli până la refuz spaţiul de depozitare.
Pâinea nu se păstrează în pungi
Depozitarea pâinii într-o pungă, nu este recomandată. Dacă pâinea este pusă într-o pungă, atunci în interiorul acestui spaţiu de depozitare crește nivelul de umiditate şi se distruge crusta crocantă.
Mai mult, depozitarea pâinii în ambalaje de plastic favorizează apariţia mucegaiului şi, pe de altă parte, pâinea capătă o textură gumată.
Utilizează, mai degrabă, un prosop de hârtie în care să înveleşti pâinea sau chiar o pungă de hârtie.
Unde păstrăm pâinea
Pentru păstrarea pâinii, recomandarea specialiştilor este să alegi un spaţiu de depozitare cât mai uscat. Bucătarii mai spun că poţi înlocui cutia de pâine despre care am scris mai sus cu un cuptor cu microunde pentru că şi acesta îi poate oferi echilibrul umiditate-circulație a aerului de care are nevoie.
Păstrarea pâinii la frigider
Pâinea proaspătă poate fi păstrată la frigider. Poţi înveli pâinea proaspătă într-o cârpă curată, de bumbac şi să o depozitezi în frigider.
În aceste condiţii, pâinea ta poate fi păstrată şi consumată 4-5 zile, timp în care poate fi consumată cu încredere şi în plus, îşi menţine gustul.
Am recomandat cârpa sau şervetul de bumbac pentru că această ţesătură absoarbe umezeala şi păstrează pâinea moale, proaspătă.
Păstrarea pâinii în congelator
Pâinea poate fi păstrată, chiar şi pentru câteva săptămâni, dacă este depozitată la congelator. Dacă te decizi să foloseşti această metodă, te sfătuim să nu pui pâinea într-o pungă de plastic. Înveleşte-o mai degrabă în folie de aluminiu înainte de a-i face loc în sertarul congelatorului tău. În acest fel, pâinea va îngheţa uniform, fără să formeze gheaţă şi se va dezgheţa mai uşor când o scoţi din congelator pentru a o consuma.
Dacă alegi această metodă de păstrare, pâinea ta va avea aceeaşi savoare ca în ziua în care ai cumpărat-o, pâinea nu se va umezi şi nici nu se va întări.
Cum sunt şanse mici să consumi o pâine la o masă şi cel mai probabil îţi mai rămâne şi pentru a doua zi, bucătarii spun că te poţi bucura de o pâine proaspătă şi caldă dacă o încălzeşti puţin, timp de cel mult 15 minute la 250 de grade Celsius. Este un truc care face pâinea din nou crocantă.