În bucătărie

Cum păstrați mustul mai mult timp, chiar și peste iarnă, fără să fermenteze!

Păstrarea mustului îi preocupă pe gospodari care își doresc să se bucure de gustul dulce al sucului de struguri chiar și în lunile de iarnă. Pentru cei care vor să țină mustul cât mai mult, pasteurizarea este o soluția ca mustul să nu mai fermenteze.

”Aș vrea să știu cum pot păstra o cantitate mai mare de must. Exclusă metoda înghețării din lipsă de spațiu. Dumneavoastră cum procedați? Puteți considera că strugurii sunt legume și să aprobați postarea?”, a întrebat Elena Sonohat, o cultivatoare de legume, pe un legumicultor pe un grup de pe Facebook.

Răspunsurile nu au întârziat să apară. Rețeta pentru conservarea mustului pentru iarnă a fost împărtășită de mai mulți gospodari care au dat asigurări că, în mod similar cu sucul de roșii, și sucul de struguri poate fi păstrat peste iarnă.

Rețeta 1 pentru păstrarea mustului

Pentru ca mustul să nu fermenteze, cantitatea dorită se fierbe cam 15 minute până nu mai face spumă. Se pune apoi în sticle de sticlă fierbinte ca să se videze, sau în pet-uri la 55-60 de grade.

Rețeta 2 pentru conservarea mustului

Se pune mustul la foc mic într-un vas emailat (mai mic sau mai mare în funcţie de cantitatea de must pe care doriţi să o păstraţi pentru iarnă) şi amestecăm cu o lingură de lemn. Nu folosiţi vase sau ustensile din fier, pentru că va fi afectată grav calitatea produsului (apare o casare a mustului).

Focul se opreşte când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius. Se toarnă în sticle. Se astupă ermetic şi se ţin în pături pentru o răcire lentă, care previne pornirea fermentaţiei.

Sticlele se aşează în cămară sau în beci, unde tempera este constantă, dar nu mai mare de 18 grade.