-Ce și cum cumpărăm

Cum verificăm dacă măslinele sunt colorate artificial și conțin chimicale! Test ușor de făcut!

Măslinele colorate artificial, cu coloranți chimici, sunt o modalitate de a înșela consumatorii. Marii producători de măsline duc o veritabilă luptă cu contrafacerea acestui aliment care nu întotdeauna ajunge în piață în stare naturală, oferind beneficiile așteptate pentru sănătatea celor care aleg să îl consume.

Grecii: Măslinele negre sunt colorate artificial

Orice grec poate spune că există acele măsline închise la culoare, dar ele nu sunt negre, ci maronii. Potrivit specialiștilor în chimie alimentară, măslinele negre pe care le găsim în comerţ sunt colorate artificial. Ei spun că multe dintre aceste măsline sunt pline de chimicale menite să le schimbe culoarea, însă clienților le este dificil să facă deosebirea între produsul natural și cel cu aditivi. Mai mult, măslinele colorate cu chimicale, consumate un timp îndelungat, spun medicii, pot duce la apariția cancerului gastric.

Europenii de est sunt cei mai mari consumatori ai măslinelor negre

”În partea de est a Europei sunt preferate măslinele negre, iar producătorii mari de măsline recurg la acest proces tehnologic pentru a face faţă cererii. Pentru înnegrirea artificială se folosesc doi stabilizatori de culoare care în prezenţa aerului dau această oxidare şi implicit această schimbare de culoare. Vorbim despre gluconatul feros şi lactatul feros”, spune Costel Stanciu, preşedintele Asociației Pro Consumatori citat de adevărul.ro.

Colorarea măslinelor, trădată de etichetă

Cei care vor să afle mai multe despre ce conțin măslinele conservate, ar trebui să consulte etichetele, atunci cân acestea sunt etichetate corect. Astfel, aflăm că în unele cutii avem măsline, apă, sare, ulei, chiar şi un corector de aciditate, un aditiv alimentar, acidul acetic, care este de fapt oţet.

Pe etichete mai pot să apară aditivii alimentari, pentru prelungirea termenului de valabilitate, chiar și coloranții artificiali.

”De pe etichetă ne putem da seama ce conţin. Vedem că au apă, sare, gluconat de fier, acid lactic. Deci, e clar că acel sortiment a fost înnegrit artificial de către producător. Este aproape imposibil să nu găseşti aditivi alimentari în aceste produse. Aditivii măresc termenul de valabilitate al produsului respectiv şi poate sta mai mult la raft. Aici se încadrează şi sorbatul de potasiu”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

De regulă, specialiștii recunosc că sunt foarte puține situații când măslinele sunt etichetate corect. Mai mult, în marile hipermarket-uri, unde se vând vărsate, ar fi imposibil de consultat eticheta unora stfel de produse.

Cum deosebești măslinele negreu autentice de cele colorate fortat

Test pentru a vedea dacă o măslină e colorată artificial

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, spune că este foarte simplu de verificat:  “Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă au fructul mai mic, lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil acestea au fost înnegrite artificial”, menționează specialistul.

Ni se spune foarte des că prea multă sare dăunează organismului. Unele măsline, pentru a  fi păstrate cât mai mult timp, stau într-o soluție salină foarte concentrată. Sfatul specialistului este ca oamenii să fie atenţi la conţinutul de sare. Măslinele recomandate sunt cele care au doar 2 grame de sare la suta de grame de produs.

”Când citesc eticheta, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând dacă măslinele sunt înnegrite artificial, dacă acea culoare este obţinută cu ajutorul acestor aditivi alimentari, gluconatul feros şi lactatul feros. Să fie atenţi, apoi, să nu conţină conservanţi sau alţi aditivi alimentari, adică să reducă pe cât posibil numărul acestor aditivi alimentari din compoziţie”, a concluzionat Costel Stanciu.

Statisticile arată că, în medie, fiecare român consumă aproximativ 2 kilograme de măsline pe an. De menționat că în magazine putem găsi și pasta de măsline, un produs apreciat, dar care, la fel ca și măslinele, poate conține mulți aditivi. Cea mai bună metodă de a scăpa de chimicalele din acest produs este că poate fi preparat și acasă.