EchipamenteHrana ca stil de viațăÎn bucătăriePentru profesioniști

Cuptor pe gaz versus cuptor electric! Care sunt diferențele și care gătește cea mai bună mâncare?

Cuptorul pe gaz duce o luptă „pentru supraviețuire”, cel electric câștigând din ce în ce mai mult teren. Socotit mult mai util, prin multitudinea opțiunilor disponibile, cuptorul electric a început să ia locul celui pe gaz în magazinele de profil. Clienții, totuși, se întreabă, care sunt diferențele și care gătește cea mai bună mâncare?

Cuptrul pe gaz e pe cale de dispariție
Cuptrul pe gaz e pe cale de dispariție

 

De câțiva ani, cuptoarele de gătit pe gaz sunt pe cale de dispariție. Este obiectul folosit de bunicii sau părinții noștri care a constribuit la desăvârșirea multor mese copioase. În ofertele magazinelor de profil și-au făcut loc în acest timp cuptoarele electrice.

Părerile sunt împărțite, unii susținând că cele pe gaz permit o coacere lentă care ar da un gust mai bun mâncării. Susținătorii cuptoarelor electrice argumentează, în schimb, preferința prin multitudinea de opțiuni de gătit oferite de noile electrocasnice.

Arată identic

Deși arată la fel, cuptoarele electrice și cele pe gaz s-au transformat în veritabili combatanți într-un război comercial care dă mari șanse de câștig obiectului de uz casnic alimentat de la priză.

Chef Marian Bădițoiu
Chef Marian Bădițoiu

„Cuptorul electic este mai ușor de utilizat și ajută mai mult la gătit. Utilizatorii pot seta o temperatură constantă, lucru destul de greu de obținut în cazul unuia pe gaz. De asemenea, temperatura este aceeași în orice zonă a cuptorului întrucât sursele de căldură sunt multiple. Eu prefer și utilizez și acasă cuptorul electric. În cazul unui rasol de vită, de exeplu, prepararea poate dura mai mult într-un cuptor pe gaz”, a explicat pentru Super-Hrana.ro chef Marian Bădițoiu, de la restaurantul Messa din București.

Prețurile cuptoarelor electrice, de uz casnic, pot varia între 549 de lei și 8.619 în timp ce costul unui cuptor de gătit pe gaz poate fi cuprins între 825 de lei și 3.170 de lei.

Cuptorul electric a devenit cel mai popular
Cuptorul electric a devenit cel mai popular

Unii clienți, speriați de costul facturii la electricitate

„Avem clienți care ne cer detalii despre diferențe. Noi le prezentăm, iar ei aleg variantele electrice de cele mai multe ori. Mulți au impresia că fac economie la gaze, iar alții susțin că alimentarea cu energie electrică se întrerupe foarte rar, în timp ce aceea pe gaz se oprește destul de des din cauza diverselor lucrări. Au existat și clienți care au fost dezamăgiți de consumul cuptorului electric, întrucât unul de putere mare ridică, în cazul gătitului zilnic, valoarea facturii. Producătorii, exact ca și noi, promovează anumite variante, în funcție de cererea din piață”, a declarat pentru Super-Hrana.ro reprezentantul unui magazine online de obiecte electricasnice.

Țineți cont de câteva detalii suplimentare dacă sunteți în situația de a alege între un cuptor pe gaz sau unul electric:

 

    • La montajul unui cuptor pe gaz, distribuitorul percepe o serie de taxe suplimentare. Dacă aveți o plită separată, instalația necesită un record care se montează contra-cost
    • Revizia efectuată obligatoriu din doi în doi ani trebuie plătită și pentru cuptorul pe gaz.
      Distribuitorul de gaz oblige utilizatorul să aibă o aerisire suplimentară simplă în bucătărie, în afara unei eventuale hote
    • Susținătorii cuptoarelor electrice spun că gazele arse emanate alterează mâncarea fiind toxice pentru organismal uman. Informația este falsă, întrucât după efectuarea mai multor studii s-a ajuns la concluzia că gazelle degajate în timpul arderii sunt pure, fără hidrocarburi policiclice aromate
    • Presiunea gazelor nu este constantă, acest aspect influențând temperatura din cuptor și, automat calitatea preparatelor
    • Costurile generate de cuptorul pe gaz sunt mai mici decât de unul electric, în cazul gătitului zilnic

 

Citește și:

Ce este mai bine să folosim în bucătărie: cuțitul de inox sau pe cel de ceramică?

Folia de aluminiu folosită în bucătărie, la gătit sau acoperit hrana, vă pune sănătatea în pericol! Vezi cum poate fi înlocuită