În bucătărie

Cinci deserturi de post ușor de făcut

Dacă țineți post nu înseamnă că nu vă puteți răsfăța cu deserturi bune, ușor de făcut acasă, cu ingrediente 100% naturale. Super-Hrana.ro vă prezintă cinci rețete rapide de dulciuri de casă de care vă puteți bucura în Postul Crăciunului.

1.Compot de fructe

Este toamnă, așa că de ce să nu profitați de recolta bogată de fructe de sezon. Aveți nevoie de circa un kilogram de mere, pere, prune, struguri sau gutui, de zahăr și de câteva esențe care vă sunt pe plac – rom, vanilie, caramel.

Fructele se spală bine, se taie cubulețe și se pun la fiert în doi litri de apă. Când s-au înmuiat se adaugă zahăr după gust și se lasă la fiert 5-10 minute. La sfârșit se pot adăuga esențele preferate.

2. Clătite de post

Cel mai iubit desert se poate prepara și după o rețetă de post din apă minerală (500 ml), făină, ulei și sare.

Apa minerală se amestecă cu făina foarte bine, până se obține o compoziție de consistența smântânii. Se adaugă un praf de sare și se o lingură de ulei. Din această compoziție se fac clătitele într-o tigaie unsă cu ulei încins. Clătitele se pot umple cu gem, miere sau zahăr.

3. Gutui la cuptor

Pentru acest desert de post aveți nevoie de cinci gutui, zahăr, miere și margarină (de post).

Gutuile se spală, se taie pe jumătate, se scot sâmburii și cotoarele, se presară cu zahăr și puțină margarină. Se așează într-o tavă unsă cu margarină și se dau la cuptor până se înmoaie. Când se scot, se stropesc cu puțină miere caldă. Se servesc calde sau reci. Aceeași rețetă se poate aplica și pentru merele la cuptor.

4. Negresă de post

Aveți nevoie de 3 căni de făină, o cană de zahăr, 100 ml ulei, 400 g gem, 2 linguri de cacao, o cană de apă minerală, o linguriță de bicarbonat stins în oțet, miez de nucă măcinat, mirodenii, un pic de sare.

Se amestecă bine zahărul apa minerală, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente, se amestecă bine. Se tapetează tava cu ulei (se poate folosi și margarină) și făină, se pune compoziția și se dă la cuptor 40-50 de minute. Deasupra se presară nuca măcinată.

5. Ștrudel cu mere

Vă trebuie foi de plăcintă, un kilogram de mere, 200 g zahăr, 100 g nucă de cocos, stafide, zeama de la o lămâie, vanilie, scorțișoară și 100 g margarină.

Merele se curăță și se taie bucăți. Se pun într-un castron cu zahărul și cu zeama de lămâie, se lasă 2-3 ore, apoi se storc, se amestecă cu nuca de cocos, stafidele, scorțișoara, vanilia. Compoziția se întinde pe foile de plăcintă, se rulează, se ung cu margarină și se presară cu puțin zahăr. Se așează în tava bine unsă cu margarină și se dau la cuptor.