Dovleac plăcintar: cum îl alegem pe cel copt, bun de plăcinte
Cum plăcinta cu dovleac este poate unul dintre cele mai apreciate preparate specifice toamnei, este bine să știm cum recunoaștem un dovleac copt, bun de plăcintă. Pentru a afla lucruri cât mai concrete, am stat de vorbă cu un producător român de dovleci plăcintari, pe care l-am întâlnit la târgul AgriCultura, care s-a desfășurat la Brăila.
Dovlecii pentru plăcintă diferă de ceilalți dovleci, cum ar fi cei folosiți pentru Halloween, prin formă și culoare, ceea ce înseamnă că nu îi face foarte greu de recunoscut.
Cum arată un dovleac pentru plăcintă
În primul rând, dovleacul plăcintar are formă de pară și este de culoare galben pal. De obicei, un astfel de dovleac cântărește cam între 2 și 3 kilograme.
După ce am aflat că este un dovleac pentru plăcintă, trebuie să ne asigurăm că este și copt pentru că altfel degeaba îl cumpărăm. Așadar, cu cât dovleacul are mai puține dungi verzi, cu atât înseamnă că este copt și numai bun de transformat în plăcintă.
“Dovlecii plăcintari se diferențiază de ceilalți dovleci prin formă, culoare. Un dovleac plăcintar are formă de pară. Culoarea sa trebuie să fie galben pal. De asemenea, cu cât un dovleac are mai puține dungulițe verzi cu atât ne putem da seama că este copt. Un dovlec de plăcintă are în jur de 2-3 kilograme”, a explicat Valentin Barbălată, producător de dovleci din județul Brăila.
Există însă și un alt semn distinctiv al dovlecilor plăcintari, dar de acesta ne putem da seama numai după ce tăiem dovleacul.
“Dovleacul pentru plăcintă are în interior multă pulpă și foarte puține semințe. Cei rotunzi, folosiți de Halloween, au multe semințe la mijloc”, a dezvăluit producătorul de dovleci plăcintari.
Păstrarea dovlecilor plăcintari peste iarnă
Una dintre calitățile foarte importante ale dovlecilor plăcintari este aceea că sunt foarte rezistenți și că pot fi păstrați chiar și până în primăvară.
“Dovlecii plăcintari rezistă și până în primăvară. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ei trebuie depozitați într-un loc unde temperatura nu trebuie să scadă sub zero grade. Astfel, ei se păstrează foarte bine”, ne-a mai spus producătotrul brăilean.