Friptura de porc – Preparat vechi cu rețete noi
Friptura de porc pentru Crăciun! Chiar dacă este deja o tradiţie să punem pe masă friptură de porc sau Pomana Porcului pe masa de Crăciun, gustul este cel care mereu face diferenţa. Pentru o masă de Crăciun la care nu veți da greş cu friptura de porc, SUPER-HRANA.RO vă sugerează trei reţete uşor de preparat.
Friptura de porc cu vin roşu şi măsline verzi- Rețetă grecească
Pentru a ieşi din banalul reţetelor clasice, de data aceasta, vă propunem o reţetă cu o inspiraţie grecească, aromată cu vin roşu şi scorţişoară, pentru că şi vinul roşu este băutura nelipsită iarna. Este o reţetă uşor de preparat, dar care cu siguranţă va fi pe placul invitaţilor.
Pentru preparat aveţi nevoie de: 2,5 kg de pulpă de porc cu tot cu os, 250 ml vin roşu sec, 150g măsline verzi, 50 g stafide, o ceapă, patru linguri de ulei de măsline, o linguriţă de scorţişoară, câteva frunze de dafin, 4-5 linguri de făină, sare şi piper.
Mod de preparare
Carnea se pregăteşte împreună cu condimentele, presăraţi sare, piper şi scorţisoară şi frecaţi carnea pentru a pătrunde aromele, apoi presăraţi făină, dar înlăturaţi excesul. Cuptorul trebuie încălzit în prealabil la 120 de grade. Pulpa de porc se pune într-o tavă, unsă deja cu puţin ulei, se adaugă ceapa tăiată, restul de ulei şi frunzele de dafin, se lasă la cuptor pentru o jumătate de oră.
După acest timp, friptura se scoate de la cuptor, se stropeşte cu jumătate din cantintate de vin şi se bagă din nou la cuptor pentru încă 30 de minute. Între timp, stafidele se lasă în apă călduţă pentru 15 minute. După ce au trecut şi cele 30 de minute, se scoate friptura, se adaugă restul de vin, stafidele bine scurse şi măslinele. Friptura se mai bagă la cupor pentru încă o oră.
După ce este scoasă din cuptor, se poate consuma cu orice garnitură, în funcţie de preferinţe.
Friptură de porc în cidru cu sos de smântână şi muştar – Rețetă Suedeză
Pentru al doilea preparat aveţi nevoie de următoarele ingrediente: patru felii de carne de porc, o ceapă mare, 300ml de cidru, două foi de dafin, patru linguri de smântână, două linguriţe de muştar, pătrunjel şi ulei.
Mod de preparare
Se pune o tigaie cu puţin ulei la încins şi se adaugă feliile de porc pentru prăjit pe ambele părţi, până când acestea devin aurii. După ce s-au prăjit, adăugaţi în uleiul încind ceapa tocată mărunt şi lăsaţi-o la călit până se înmoaie. După ce ceapa a fost călită, adăugaţi din nou carnea de porc în tigaie, puneţi cantitatea de cidru peste, împreună cu foile de dafin. Lasaţi să dea un prim clocot, iar după asta, aşezaţi tot preparatul într-o tavă, puneţi capacul şi lăsaţi la cuptorul încins la temperatura de 180 de grade pentru o oră şi jumătate. Înainte de final cu 5 minute, luaţi carnea şi tăiaţi-o bucăţele, adăugaţi smântâna, muştarul şi pătrunjelul tocat mărunt. După cele cinci minute, scoateţi de la cuptor.
Mușchi de porc cu mere sotate – Rețetă belgiană
Pentru al treilea preparat, SUPER-HRANA.RO vă propune muşchi de porc condimentat cu mere sotate. Pentru preparatul de unde veţi obţine patru porţii, aveţi nevoie de ingrediente precum: 500g muşchi de porc tăiat în 12 felii, un praf de sare, ¼ linguriţă coriandru uscat, ¼ piper măcinat, un praf de scorţişoară, un praf de nucşoară, ulei, două linguri de unt, 350g mere foliate subţire, 80g ceapă roşie feliată subţire, 60 ml de cidru de mere, o linguriţă de cimbru proaspăt.
Mod de preparare
Amestecaţi condimentele, sare, coriandru, piper, scorţişoară, nucşoară şi presăraţi amestecul obţinut peste muşchiul de porc. Puneţi pe foc o tigaie cu ulei pentru gătit la foc mediu şi adăugaţi carnea, prăjiţi câte trei minute pe fiecare parte, până când se rumeneşte. După ce carnea a fost scoasă, în aceeaşi tigaie puneţi unutul pentru a se topi, adăugaţi în tigaie ceapa tăiată, feliile de măr şi sare. Lăsaţi timp de 4 minute la foc până merele încep să se rumenească, după care adăugaţi cidrul şi mai lăsaţi timp de 2-3 minute până când se înmoaie compoziţia, după care puteţi adăuga şi frunzele de cimbru.
Muşchiul de porc îl puteţi servi alături de merele sotate, dar şi lângă o salată de spanac.
Text: Camelia Diaconu