Ce și cum cumpărămEMISIUNE RTVSpecialVideo

Iaurtul preparat acasă versus iaurtul din comerț. Care este mai sigur?

Toddler boy eating yogurt, portrait

Iaurtul este unul dintre alimentele despre care, în ultimii ani, au început să circule o serie de mituri. Nici unul însă nu are forța de a strica imaginea acestui produs care poate oferi organismului suportul digestiv de care are nevoie, fiind de mare ajutor mai ales pentru persoanele care au un regim alimentar dezordonat din cauza programului aglomerat din timpul zilei.

Super-Hrana a stat de vorbă cu nutriționistul Cristian Mărgărit, unul dintre specialiștii care promovează la noi consumul de iaurt, militând mai ales pentru produsele din comerț unde toate bacterii care intră în procesul de fermentare a laptelui sunt atent selecționate. De altfel, acest aliment este printre puținele la care este mai bine să optați pentru un produs și magazin decât unul pe care îl preparați acasă, cu culturi cumpărate de pe internet, spre exemplu. 

În esență iaurtul este un aliment ce se obține din procesarea laptelui, prin adăugarea de bacterii în lapte. Bacteriile consumă zahărul din lapte și elimină acidul lactic, responsabil pentru gustul acrișor al iaurturilor. Astfel, nutriționistul Mărgărit subliniază faptul că iaurtul pe care îl poți obține acasă nu este la fel de sigur pentru consum așa cum este iaurtul produs într-o fabrică de procesare a laptelui, în primul rând pentru faptul că bacteriile care ajută la fermentarea laptelui, provin de mediu atunci când faci iaurt acasă, pe când în fabrică acești fermenți sunt atent selecționați, în așa fel încât să te poți bucura de toate beneficiile iaurtului.

Industrializarea laptelui are numeroase avantaje, spuneam eu că dacă las lapte în bucătărie la prins acel lapte produce niște fermenți sălbatici, necontrolați, din mediu, care nu fac neapărat rău dar nu aduc nici beneficii. În cadrul companiilor se pornește de la un lapte curat în primul rând, pentru că laptele este testat. Puțină lume înțelege că niște companii foarte mari testează foarte bine materia primă. Apoi se folosesc niște fermenți foarte bine selectați care oferă beneficii pentru sănătate. Toate acestea se întâmplă în niște condiții de sterilitate maximă, deci produsul industrial este mult mai curat decât ce am putea obține acasă”, și-a argumentat punctul de vedere specialistul în nutriție.

Cristian Mărgărit a precizat că iaurtul este un aliment foarte ușor de asimilat și este recomandat pentru toate categoriile de vârstă. Iaurtul cu fructe nu are mai mult zahăr decât un măr, o portocală sau o banană.

”Iaurtul are nenumărate beneficii, este un aliment care provine din lapte dar nu mai este lapte. Cei care au intoleranță la lactoză pot să consume iaurt fără probleme. Vorbim despre un aliment care se digeră ușor. Poate fi băut sau mâncat oricând ne dorim. Desigur în partea științifică avem foarte multe studii care arată numeroase beneficii în prevenirea diabetului, depresiei, stăpânirea poftei de mâncare, vorbim de foarte multe beneficii. Cel mai cunoscut beneficiu al iaurtului este cel al sănătății tubului digestiv, iaurturile care au probiotice, acele bacterii prietenoase ne asigură sănătatea tubului digestiv”, a declarat pentru Super-Hrana Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.

Probioticele  – fermenți naturali care provin din plante

Probioticele sunt bacteriile prietenoase. În corpul nostru avem chiar de 10 ori mai multe celule străine, care trăiesc în tubul digestiv și în alte zone, unele sunt bune cu noi, dau semnale bune către creier, de exemplu pentru iaurturi sunt studii acum care spune că acestea sunt eficiente în combaterea depresiei și a obezității. Desigur că avem și bacterii neprietenoase, bacterii rele care ne fac rău. Iaurtul cu probiotice le are deci pe cele bune.

”Probioticele sunt niște fermenți naturali care provin din plante. Se cosideră că vin din frunze acolo au apărut pentru prima dată. După aceea oamenii au observat că pot transforma laptele în iaurt cu ajutorul lor. Asta se întâmplă și la noi acasă, atunci când lași în bucătărie pe masă laptele, sau îl lași ”la prins” așa cum se spune, observi că el începe să se prindă, este evident că bacteriile alea sunt de undeva din mediu, nu provin din niște surse ascunse sau din cine știe ce surse nesănătoase, pentru că asta se încearcă să se inducă, cum că bacteriile cu care se fermentează iaurtul, acei fermenți ar fi nesănătoși”, a explicat nutriționistul, sursa de proveniență a probioticelor.

Iaurtul – o gustare sănătoasă

Cristian Mărgărit alege să consume iaurt atunci când îi este foame sau în loc de gustare și are încredere în produsele din comerț, mai ales după ce recent, a vizitat una dintre fabricile unde se produce acest produs și unde s-a convins de siguranța procesului tehnologic.

”Eu consum iaurt atunci când îmi este foame, îl folosesc atât ca bază pentru diverse rețete, îl folosesc și drept gustare. După ce am fost în vizită la fabrica Danone și am văzut cum sunt fabricate iaurturile, cât de curate sunt, faptul că sunt naturale și că pot fi consumate în siguranță, pot da aceste iaurturi chiar și copilului meu. Chiar o sticluță de Activia pot să beau, de exemplu când mă opresc la benzinărie, mi-am luat și un aliment sănătos care poate fi mâncat oricând fără riscuri”, a declarat pentru Super-Hrana nutriționistul Cristian Mărgărit.

Comentariile sunt închise.