SpecialVegetarian și vegan

MENIUL UNEI ZILE DE POST, recomandat de un EXPERT VEGAN

MENIUL PRIMEI ZILE DE POST! Astăzi, 15 noiembrie, a început postul Crăciunului. SUPER-HRANA.RO își propune să vă sugereze zilnic meniuri speciale de post, simplu de realizat și sănătoase. Pentru astăzi, specialistul în bucătărie vegană Lavinia Frăsinescu, owner Little Tyke, ne oferă toate informațiile!

Persoanele care aleg un stil de viaţă vegan, renunţă la toate alimentele de origine animală dar şi la alte derivate ce conţin ingrediente de origine animală, astfel meniul vegan devine alegerea perfectă pentru post.
„Pentru mine au fost mai mulţi factori care m-au determinat să iau această decizie, dar cea mai importantă a fost o problemă de sănătate pe care am reuşit să o înving doar cu ajutorul mâncării vegane. În câteva săptămâni deja se vedeau rezultate şi întreg organismul se îmbunătăţea, fără nicio problemă. De atunci am început să mă informez şi mai bine, şi am decis că nu voi renunţa niciodată la acest stil de viaţă. Mai mult de atât, sunt o mare iubitoare de animale şi consider că acestea nu merită să fie atât de chinuite pentru a ajunge pe masa noastră. Sunt suficiente alternative pe care le găsim, nu trebuie să facem rău cuiva”, a mărturisit pentru SUPER-HRANA.RO Lavinia Frăsinescu, specialist în bucătăria vegană.

Recomandarea expertului vegan pentru o zi de post
Meniul zilei va începe cu un mic-dejun preparat dintr-o budincă de chia şi fructe, seminţele de chia fiind recunoscute datorită conţinutului de fibre, grăsimi sănătoase, magneziu şi potasiu.
Tot la micul dejun puteți consuma un iaurt din soia cu fulgi de ovăz, deoarece ovăzul este mai săţios. Cu ambele variante nu veți simți senzația de foame până la orele prânzului.

Dacă totuși, sunteți obișnuiți cu gustări calorice, puteți gusta seminţe proaspete, nu prăjite, cum ar fi nuci, migdale, dovleac ori caju.

Pentru prânz puteţi încerca o salată de quinoa, bogată în proteine şi calciu, puteţi adăuga şi legume precum morcovi, ardei gras, castravete sau roşii. Puteţi încerca un orez integral cu legume trase la tigaie, şi aici, în ceea ce priveşte legumele, aveţi o gamă variată – dovlecel, vânătă, ardei gras, roşii sau ciuperci. Orice masă trebuie să conţină întotdeauna şi cereale, dar şi legume pentru a păstra îndelung senzația de sațietate.
Pentru desert puteţi încerca diverse fructe, atât fructe proaspete precum mere, pere, banane, kivi, avocado, cât şi fructe uscate, acestea sunt indicate deoarece conţin un aport mare de vitamine şi sunt sărace în calorii. De asemenea, puteţi încerca şi prăjiturile raw vegane pe care le găsiţi în restaurante specializate.

Pentru cină este recomandat să consumaţi alimente mai uşoare, precum o porţie de legume la grătar pe care le puteţi asezona cu puţin ulei de măsline sau cu fulgi de drojdie.
Puteţi prepara şi o porţie de paste cu sos de roşii sau paste împreună cu tofu mixat cu iaurt de soia. O altă variantă ar fi lipiile vegane cu carne de soia, ciuperci şi pătrunjel. Se pot prepara şi diverse chiftele sau burgeri din fasole roşie sau linte şi nenumărate pateuri din leguminoase precum năutul sau humusul.

Foarte important!
O zi cu un meniu vegan, nu depăşeşte limita caloriilor care sunt necesare pentru consum într-o zi, decât dacă sunt dublate cantităţile!

Citește și Bucătăria vegană- între beneficii și tendințe
Text: Camelia Diaconu