De la alțiiÎn spatele eticheteiSpecial

Motivul pentru care ar trebui să citești eticheta creveților pe care îi cumperi din supermarket!

Creveții sunt în mijlocul unui scandal de proporții. Primele dezvăluiri privind cel mai important producător al acestor fructe de mare au fost făcute încă din 2013, însă se pare că situația nu s-a rezolvat, susțin jurnaliștii de la Washington Post.

Creveții comercializați în Europa, America de Nord sau Japonia sunt, în cea mai mare parte, produși ilegal, în condiții grele de imaginat, de veritabilă sclavie. ”Dacă luați creveți pe care scrie că au fost produși în Thailanda, atunci ar trebui să știți că acel produs este rezultatul muncii unor sclavi”, declară Aidan McQuade, directorul Anti-Slavery International.

O amplă anchetă privind situația producției de creveți s-a desfășurat în 2013, iar imaginile și concluziile făcute publice în 2014 și 2015 au condus la un val de proteste, majoritatea lanțurilor de mari magazine anunțând că renunță la a mai comercializa creveți din Thailanda. În realitate, însă, la doi ani distanță, aceștia continuă să fie pe rafturi și condițiile în care se lucrează pentru decojirea lor se mențin inumane. Astfel, lucrătorii  – majoritatea imigranți din Myanmar, au un program haotic de lucru, sunt prost plătiți și sunt ținuți prizonieri, neputând să părăsească coloniile din jurul unităților de prelucrare a creveților. Potrivit Associated Press, muncitorii sunt identificați prin numerotare, mulți dintre ei sunt copii, nu au acte și sunt vânduți în schimbul unor sume pe care apoi sunt puși să le întoarcă patronilor prin forța brațelor într-o industrie evaluată la 7 miliarde de dolari anual în Thailanda.

IMG_7572_1348165320 BurmeseFishingImmigrants011 EJF-RS19143_IMG_3047-lpr

Până în prezent, singura măsură fermă de sancționare a producției thailandeze de creveți a fost luată de către Comisia Europeană care a ridicat tarifele de import pentru acest produs. Se ia în calcul chiar interzicerea pe piața comunitară a creveților provenind din această țară. Până atunci, însă, organizațiile privind protecția drepturilor omului continuă să informeze consumatorii privind faptul că alegând să cumpere creveții din Thailanda susțin indirect sclavia, exploatarea în condiții greu de imaginat a lucrătorilor din unitățile de procesare a fructelor de mare.

VIDEO – Anchetă Associated Press privind condițiile de prelucrare a creveților din Thailanda