NĂUTUL- Cum îl alegeți, cum îl păstrați și cum îl preparaţi pentru a obţine multiple beneficii
Năutul face parte din familia leguminoaselor şi este o adevărată sursă de fibre şi vitamine B6, B9, dar şi minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi fier. Dacă vă gândiţi să reduceţi consumul de carne sau chiar să renuntaţi la acest aliment, năutul va suplini această nevoie datorită conţinutului bogat în proteine de calitate.
Cum alegem năutul
Năutul este comercializat cel mai adesea uscat (vrac sau preambalat) sau la conservă. Atunci când îl cumpărați uscat este bine să urmăriți boabele să nu dea semne de umezeală sau de insecte și să fie întregi.
Dacă optați pentru năutul la conservă, verificați conținutul de sare sau aditivi! După ce ați scos boabele din conservă, spălați-le, lăsați-le să se scurgă și decojiți-le.
Cum păstrăm năutul
Boabele de năut uscat se depozitează în recipiente închise, într-un loc uscat, răcoros și ferit de lumină. Năutul gătit poate fi păstrat în frigider aproximativ 3 zile într-un recipient cu închidere ermetică. Dacă vă doriţi să îl păstraţi pentru mai mult timp, scurgeţi de apă şi păstraţi în pungi sau caserole la congelator.
Cum fierbem năutul
Năutul uscat se pune în apă rece şi se lasă peste noapte, aproximativ 12-15 ore, să îşi dubleze volumul. După ce s-a înmuiat, scurgeţi şi clătiţi în mai multe ape curate, apoi îl puneţi la fiert împreună cu frunze de dafin şi bucăţi de ţelină. Se fierbe aproximativ două ore, depinde de mărimea bobului şi de cât este de uscat. Când năutul se striveşte ușor înseamnă că este fiert suficient, adăugaţi sare şi lăsaţi să se răcească complet.
Care sunt beneficiile consumului de năut
Previne cancerul de colon
Năutul ajută îmbunătăţirea digestiei, mărind volumul intestinelor, iar în acest fel previne constipaţia sau alte afecţiuni digestive.
Ajută la slăbit
O ceaşcă de năut asigură cantitatea de fibre de care are nevoie corpul zilnic. Astfel, datorită conţinutului bogat de fibre şi procentului mic de grăsimi, năutul maximizează senzația de sațietate, scade pofta de mâncare şi ajută persoanele care îşi doresc să slăbească, înlocuind mâncărurile pe bază de carne cu cele pe bază de năut.
Îmbunătăţeşte somnul
Vitamina B6 este importantă pentru producţia de serotonină, iar năutul are în compoziţie această vitamină. De asemenea, vitaminele din complexul B, fierul şi acidul folic care se regăsesc în componenţa năutului sunt deosebit de bune pentru tratarea formelor uşoare şi moderate de anemie
Este un antioxidant
Boabele de năut conține cantități mari de folat (71% din doza zilnică recomandată) și mangan (84% din doza zilnică recomandată). Datorită acestora, năutul este un antioxidant puternic şi conferă energie organismului.
Protejează inima
Conținutul foarte mare de fibre din năut contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge și, implicit, riscul îmbolnăvirii de afecțiuni cardiovasculare este mai mic. Totodată, boabele de năut conțin și potasiu, un recunoscut vasodilatator.
Cum preparăm năutul
Humus. INGREDIENTE:
-100 de g de năut, deja înmuiat
-Sucul de la două lămâi
-Trei linguri Tahini, pastă din seminţe de susan
-doi căţei de usturoi zdrobiţi
După ce năutul a fost înmuiat timp de două sau trei ore, îl spălaţi, îl scurgeţi şi îl puneţi la fiert pentru o oră, până dă în clocot. Mixați năutul în robotul de bucătărie împreună cu ingredientele menţionate şi câteva linguri din apa în care a fiert năutul. Pasta obţinută o puteţi decora cu puţin ulei de măsline, câteva fire de pătrunjel proaspăt şi praf de paprika.
Supă cremă de năut. INGREDIENTE:
- o cană cu năut
- o lingură zeamă lămâie
- 1 morcov
- o ceapă albă
- o rădăcină țelină
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- 2 linguri ulei de măsline
- sare, piper
- 2 litri apă
Se lasă 24 de ore năutul să se hidrateze în apă cu zeamă de lămâie. Se scurge apa, se clătește năutul, se pune la fiert în cei 2 litri de apă. Se spală legumele, se taie, se curăță și se toarnă în oală, alături de năut. Se fierb toate și apoi se pasează, se adaugă uleiul de măsline, sarea și piperul. Se servește caldă, cu crutoane.
Salată cu năut. INGREDIENTE:
– 2 conserve de năut
– o ceapă roșie
– 2 căței de usturoi
– 4 linguri ulei de măsline
– o linguriță oțet
– sare, piper, boia
– 50 grame frunze baby spanac
– un ardei gras
– 1 castravete
– o legătură pătrunjel
– 8 ouă de prepeliță fierte tari
Într-o tigaie călim în ulei de măsline ceapa roșie spălată și tocată. Adăugăm usturoiul răzuit și condimentele, apoi oțetul și luăm de pe foc. Scurgem boabele de năut din conservă și le decojim, apoi le adăugăm alături de castravetele și ardeiul tăiat. Amestecăm ingredientele cu cele din tigaie și adăugam deasupra, tăiate în jumătăți, ouăle de prepeliță, puțină sare și piper.
Citește și Consumați castane! Sunt fructe de sezon, sănătoase și gustoase
Text: Camelia Diaconu