În bucătărieVegetarian și vegan

Omleta fără ouă. Rețeta de post cu preparare în 3 minute

Omleta fără ouă se prepară după o rețetă rapidă și este gata în numai trei minute. Puteți opta pentru o omletă fără ouă de post sau pentru o omletă în care să înlocuiți ouăle cu brânză.

  • Omleta fără ouă – rețeta de post cu tofu
  • Omleta fără ouă – rețeta cu brânză
  • Omleta fără ouă – număr de calorii
  • Omleta fără ouă – beneficii
  • Omleta fără ouă – contraindicații
  • Omletă de post rețetă fără ouă – dificultăţi digestive
Omletă de post fără ouă

Omleta fără ouă – rețeta de post cu tofu

Omleta fără ouă este un preparat de care vă puteți bucura în perioada postului. În rețetă, ouăle sunt înlocuite cu brânza tofu, un preparat vegan pe bază de soia. Tofu este o brânza făcută din laptele obținut din boabe de soia. Toful nu conține gluten și nici colesterol.

Pentru rețeta de omletă fără ouă, cu tofu, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • tofu simplu sau afumat;
  • 2 linguri cu ulei de măsline;
  • o ceapă mică, tăiată mărunt;
  • o jumătate de ardei roşu, feliat subţire;
  • 2 ciuperci, feliate subţire (opţional);
  • sare și piper după gust.

Cum se prepară omleta de post fără ouă. Uleiul se pune în tigaie să se încingă, se pune ceapa și se călește ușor. Se adaugă apoi ardeii, ciupercile și brânza tofu mărunțită cu mâna.

Se adaugă sare și piper după gust și se lasă la foc mic până omleta capătă culoarea aurie și se întrepătrund bine aromele.

Omletă de post rețetă fără ouă. Omleta de post se ornează cu rucola sau pătrunjel proaspăt.

Preparare omletă de post fără ouă, cu brânză

Omleta fără ouă – rețeta cu brânză

Omleta fără ouă se prepară și cu brânză dacă nu țineți post sau nu aveți o dietă vegană. Rețeta diferă puțin față de cea cu tofu și veți avea nevoie de câteva ingrediente în plus pentru a obține o omletă savuroasă.

Ingrediente pentru omleta fără ouă, cu brânză:

  • 100 de grame de făină de năut;
  • 50 de grame de brânză tăiată cubulețe;
  • 40 de grame de făină de porumb;
  • 250 mililitri de apă;
  • câteva linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • jumătate de ceapă;
  • usturoi tocat, pătrunjel, ardei iute și sare

Uleiul se pune în tigaie și se călește ușor ceapa. Se vine deasupra cu brânza și se sotează la foc mare. Se toarnă apoi câteva linguri de apă, un pic de sare și se lasă un sfert de oră la foc mic.

După 15 minute, la omletă să adaugă usturoiul tocat, pătrunjelul și ardeiul iute și se oprește focul. Separat se amestecă, într-un castron, cele două făini cernute (porumb și năut). Se adaugă puțină apă și se amestecă bine, până când se obține un aluat cu o consistență netedă și cremoasă.

Omletă fără ouă. În acest moment, încorporați în aluat o lingură de ulei de măsline și brânza pe care ați sotat-o anterior. Luați o tigaie anti aderentă în care ați turnat un strop de ulei și puneți-o pe aragaz. După ce tigaia s-a înfierbântat, turnați compoziția, pe care o acoperiți cu un capac. Omleta se coase la foc mediu, aproximativ zece minute.

După 10 minute, se întoarce pe cealaltă parte și se coace 5 minute. Când este gata, omleta se mută pe o farfurie și se poate servi. Astfel de omleta poate fi servită fie caldă, fie rece, fiind la fel de delicioasă.

Omleta fără ouă – număr de calorii

Numărul de calorii conținut de omleta fără ouă este unul redus în cazul variantei cu brânză tofu și mai ridicat la varianta cu brânză din lapte, unde avem și carbohidrații din făină. Putem aprecia că o porție de omletă fără ouă are în jur de 180 de calorii, dar acest nivel mediu este mult influențat de tipul brânzei pe care o folosiți. 100 de grame de tofu are 70 de calorii.

Omleta fără ouă – beneficii

Omleta fără ouă reprezintă un preparat ușor. Cea mai sănătoasă este rețeta pe bază de brânză tofu. Astfel, Administraţia pentru Medicamente şi Alimentaţie din SUA susţine că folosirea zilnică a 25 grame de proteine din soia cu o alimentaţie săracă în grăsimi saturate şi colesterol poate reduce riscul bolilor de inimă.
Omleta fără ouă – beneficii: Menține sănătatea cardiovasculară – izoflavonii din soia contribuie la reducerea nivelulul colesterolului “rău” (n.r. LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune arterială și ateroscleroză.

Unele studii sugerează, de asemenea, că alimentele pe bază de soia pot ameliora simptomele menopauzei datorită conținutului mare de estrogen.

Omleta fără ouă – contraindicații

Omletă de post rețetă fără ouă. Un preparat care, dacă include tofu, nu este recomandat persoanelor care au probleme cu tiroida. Soia din care se produce tofu conține substanțe care împiedică formarea hormonilor tiroidieni.

Omleta cu tofu nu se recomandă nici persoanelor cu tumori mamare – soia conține mulți estrogeni și poate favoriza dezvoltarea masei tumorale.

Tofu nu este bun nici la copii la care, prin izoflavonii din soia, poate impacta negativ dezvoltarea organelor genitale

Omletă de post rețetă fără ouă – dificultăţi digestive

Omletă de post rețetă fără ouă. Soia nefermentată conţine inhibitori ai enzimelor care blochează acţiunea enzimelor pancreatice şi a altor enzime necesare digestiei proteinei. Acest lucru nu doar că afectează procesul digestiv ci cauzează şi probleme ale pancreasului.

Printre problemele digestive cauzate de deficienţă de enzime se numără balonarea, indigestia etc.