Rețete de legume uscate. Menține valoarea nutritivă a legumelor cu ajutorul deshidratării
Refrigerarea este accesibilă pentru toți, dar deshidratarea este mai des susținută de nutriționiști și de bucătarii RAW. SUPER-HRANA.RO te învață rețete ingenioase de legume deshidratate, ca să păstrezi cât mai mult timp valoarea nutritivă a acestora!
Legumele uscate- De la tradiţie la soluţii moderne
Dacă înainte se aplicau tradiționalele metode ale bunicilor de uscare la soare şi, ulterior, de uscare prin utilizarea căldurii din cuptoare, acum, această formă de păstrare a alimentelor este poziționată cu succes sub umbrela bucătăriei RAW, folosindu-se pe scară largă deshidratoarele. Pe vremuri, oamenii foloseau grătare de lemn pe care uscau la soare roşii mici, prune, pere, ciuperci sau fasolea teacă opărită. În cuptoare uscau prunele dulci tomnatice sau le afumau, după care le depozitau în poduri în coşuri de răchită sau pe scânduri, pe care le acopereau cu ziare sau pânză de iută. Spre deosebire de metodele tradiţionale, deshidratoarele sunt nişte aparate care permit deshidratarea la o temperatură şi într-un timp ales.
Legumele deshidratate, simplu de făcut
Ce legume şi fructe pot fi deshidratate, indiferent de metoda aleasă? De la fructe precum cirşe, vişine, căpşune, zmeură, mure, afine, cătină, prune, mere sau caise la legume cum sunt roșiile, ardeii, vinetele sau rădăcinoasele şi la plantele aromatice: leurdă, urzici, mărar, pătrunjel, leuştean, tarhon, busuioc, cimbru, salvie şi chiar boboci şi petale de trandafir, boboci de crizantemă, gălbenele, liliac, hibiscus.
Pentru a deshidrata roşiile, ar trebui să urmezi următorii pași: să speli tomatele, să le usuci şi să le tai în felii de apoximativ 1 cm pentru a rămâne cărnoase. Peste ele se presară, în funcţie de preferinţe, busuioc, cimbru, boia dulce sau orice altă plantă aromatică care îţi place, sare și piper dacă doreşti. Se setează temperatura deshidratorului la maxim 40 de grade pentru a nu pierde din proprităţile nutritive şi se lasă feliile de roşii timp de 24 de ore sau chiar mai puţin până când e nevoie să le întorci pe cealaltă parte. Se repetă acţiunea până când roşiile devin crocante şi colorate specific. După ce sunt scoase din deshidrator, se păstrează în pungi de hârtie sau borcane de sticlă închise ermetic, unde se pot adăuga din nou plante aromatice. Se păstrează în spaţii aerisite. Roşiile deshidratate sunt un deliciu dacă sunt păstrate în ulei presat la rece amestecat cu usturoi, boabe de muştar şi de piper, anason şi cimbru.
Fructele se deshidratează în mod similar, la acestea putând adăuga scorţişoară, cuişoare sau ienibahar. Dacă vei alege să deshidratezi cătină, vei observa că aceasta se lasă convinsă mai greu, însă vei reuşi, în final, să obţii bobiţele uscate. La fel se pot deshidrata şi seminţele.
Meniurile raw vegane abundă în astfel de ingrediente deshidratate, oferind mese hrănitoare și înclinând talerul spre o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată în orice moment din an. Dacă spaţiul îţi permite, folosește metodele tradiţionale şi nu vei da greş. Vei putea astfel păstra un timp îndelungat legumele şi fructele care nu sunt de sezon. Trebuie doar să-ţi deschizi orizonturile şi vei contribui la menţinerea sănătății organismului tău.
Poți să le cumperi și de-a gata!
Producătorii din alimentaţie au creat combinații ingenioase care se încadrează perfect în lumea modernă ce are nevoie de soluţii rapide de gătit. O zi care se termină cu o supă în care cheia gustului desăvârşit este VEGETA de legume va fi mai relaxantă. Amestecul de legume deshidratate VEGETA deține un rol important în pregătirea preparatelor precum: friptura de pui, sosuri, risotto, supe sau prepararea legumelor.
Citește și Ardeiul iute – ce proprietăți are
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă