Quiche cu ton, o reţetă delicioasă
Cum prepari un quiche cu ton. Rețeta pentru tarta sărată franțuzească folosind ton în suc propriu.
Uneori, demersul alăturării ingredientelor pentru a uimi papilele gustative nu e mai mult decât un dans. Pentru a vedea cât de uşor poate fi, există o soluţie care nu va da niciodată greş în orice moment al săptămânii, indiferent dacă aştepţi prieteni în vizită sau eşti în familie, dacă trebuie să pregăteşti ceva la minut sau, dimpotrivă, sofisticat. Pentru că părerea profesionaliştilor contează, chef Liviu Balint, ambasador Podravka pentru brandurile Vegeta și EVA conserve de pește, recomandă cu încredere tonul în orice situaţie în care nu e loc decât de preparate de succes. Un quiche de ton nu numai că va face deliciul unei mese în orice împrejurare, dar va surprinde prin delicateţea şi fineţea texturii, prin gustul plăcut şi rafinat.
Acest preparat va fi gata în ceva mai mult de o oră, dar rezultatul nu va lăsa pe nimeni să se oprească doar la o simplă gustare. Te vei remarca drept un bucătar excelent printr-o reţetă foarte simplă şi de efect.
Pentru aluat, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 1 ou
- 1 linguriţă smântână
- un praf de sare
Pentru umplutură, vei pregăti:
- 250 g Eva ton în suc propriu
- 150 g fasole fiartă
- 100 g mazăre fiartă
- 100 g caşcaval
- 4 ouă
- 1 ceapă
- 2 roşii;
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- sare şi piper
Pentru a prepara aluatul, vei adăuga oul bătut şi amestecat cu smântână peste făina în care ai încorporat untul şi praful de sare. Acest amestec se omogenizează şi se aşează într-o tavă de tartă unsă cu unt care se lasă la frigider preţ de o oră.
În timp ce aluatul se odihneşte, te vei ocupa de prepararea umpluturii. Pentru început, se taie mărunt ceapa, usturoiul şi roşiile şi se călesc doar primele două într-o tigaie cu ulei de măsline. Imediat ce acestea se înmoaie, e timpul să adaugi şi roşiile, sare şi piper după gust şi să amesteci până se omogenizează. Vei bate ouăle separat şi le vei amesteca cu puţină sare, piper şi cele 250 de grame de Eva ton în suc propriu. Compoziţia astfel pregătită se imbogăţeşte cu fasole fiartă tăiată în bucăţi mici şi mazăre, de asemenea, fiartă. La final, se toarnă şi amestecul de roşii cu ceapă şi usturoi şi se amestecă bine.
Pentru coacere, e nevoie să încălzeşti cuptorul în prealabil. Pentru început, aluatul se introduce la cuptor timp de 10 minute, după care se scoate din cuptor şi se umple cu amestecul deja pregătit. Totul va căpăta un aspect şi mai apetisant, dar şi un gust desăvârşit dacă, la final, vei rade caşcaval şi vei lăsa ca totul să se pătrundă şi să se rumenească la o temperatură de 180 de grade, timp de 30 de minute..
Nimic nu va fi mai bun alături de acest preparat decât un ayran răcoritor, prin urmare îți urăm de pe acum „Bon appétit!”
Text: Cătălina Buzdun-Rafailă